Κυρ. Μητσοτάκης: Μεγάλη πιθανότητα εκλογών το β' εξάμηνο - Σχέσεις με νέα γενιά ολιγαρχών οικοδομεί η κυβέρνηση

Κυρ. Μητσοτάκης: Μεγάλη πιθανότητα εκλογών το β' εξάμηνο - Σχέσεις με νέα γενιά ολιγαρχών οικοδομεί η κυβέρνηση

Ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας παρουσίασε ο δημοσιογράφος του Bloomberg TV τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην έναρξη της συνέντευξης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο αμερικανικό οικονομικό τηλεοπτικό δίκτυο. 

Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκτίμησε ως πιο πιθανό χρόνο εκλογών το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Όπως τόνισε, ωστόσο, δεν τον ενδιαφέρει το πότε θα λάβουν χώρα οι εκλογές, καθώς ανέφερε ότι «θα κερδίσουμε όποτε και να γίνουν».

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση σχολίασε πως ο ΣΥΡΙΖΑ οικοδομεί σχέσεις με μια νέα γενιά ολιγαρχών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα παρουσίασε το πλαίσιο του οικονομικού του προγράμματος, δίνοντας έμφαση στην μείωση της φορολογίας και την περιστολή των δημοσίων δαπανών. Επεσήμανε πως αυτό που έχει σημασία είναι η Ελλάδα να μπορέσει να παρουσιάσει ένα πειστικό πρόγραμμα στις αγορές, κάτι το οποίο δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. 

«Έχουν νομοθετηθεί δημοσιονομικά μέτρα για το 2019 και το 2020, τα οποία ενεργοποιούνται μετά το τέλος του παρόντος προγράμματος. Αυτό είναι ένα αχρείαστο κόστος το οποίο βαρύνει την ελληνική οικονομία. Πρόκειται για 5 δις ευρώ επιπλέον λιτότητα, ένα μέρος μόνο του τιμήματος που πρέπει να πληρώσουμε για την εκλογή του κ. Τσίπρα», σημείωσε.

Συγκεκριμένα, περιέγραψε ένα πλαίσιο για να γίνει η Ελλάδα επενδυτικός προορισμός, όπου θα επικρατεί ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, η χώρα θα γίνει ελκυστική σε διεθνείς επενδύσεις, ενώ θα χρειαστούν αλλαγές τόσο στο κτηματολόγιο όσο και στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Σχετικά με την οικονομία, τόνισε πως το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, το οποίο συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας με τους πιστωτές είναι πολύ υψηλό και πως δεν μπορεί να επιτευχθεί, ενώ όπως σημείωσε η ΝΔ σκοπεύει πρώτα να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας και στη συνέχεια να συζητήσει με τους πιστωτές - εκτός από την ελάφρυνση του χρέους - και ένα χαμηλότερο πλεόνασμα.

Όπως είπε, η Ελλάδα χρειάζεται ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο ώστε να μπορέσει να αναπνεύσει και αναφέρθηκε στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις της ΝΔ: «Θέλω να μειώσω τη φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% μέσα σε δύο χρόνια, για να στείλω ένα σαφές μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα ότι το εννοούμε όταν λέμε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για επενδύσεις. Θέλω επίσης να μειώσω τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα πρώτα δύο χρόνια».

Σχετικά με τη φοροδιαφυγή, σχολίασε πως «στέλνουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές ότι θα τους κυνηγήσουμε και ότι θα είμαστε ανελέητοι. Χρησιμοποιώ σκληρή γλώσσα επειδή, δυστυχώς, η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει παρουσιάσει ένα πρόβλημα φοροδιαφυγής σε μαζική κλίμακα».