8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για την πρώτη κατοικία

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για την πρώτη κατοικία

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς αναμένεται να έχει σήμερα στις 5 μ.μ. η ελληνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να λάβει το πράσινο φως για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τηλεδιάσκεψη θα πάρουν μέρος και εκπρόσωποι των τραπεζών, έτσι ώστε να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις αναφορικά με τις προσαρμογές που έγιναν κατά την χθεσινή συμφωνία των δύο πλευρών.

Σημειώνεται ότι από χθες ο νόμος Κατσέλη αποτελεί παρελθόν, ενώ οι δανειστές και κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις για το πλαίσιο που ήθελε να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Μάλιστα, σε έκθεσή της για το συγκεκριμένο ζήτημα, η ΕΚΤ επισημαίνει ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 11 σημεία στα οποία το αρχικά προτεινόμενο σχέδιο έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι τράπεζες θα ενημερώσουν τους δανειστές για τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν με την ελπίδα ότι αυτές ικανοποιούν τις έντονες ενστάσεις της ΕΚΤ. Αν όλα κυλήσουν ομαλά τότε μέσα στις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή και το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα έχει αναδρομική ισχύ από 1η Μαρτίου.