8ος χρόνος, ημέρα 2392η
Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022

Κατάργηση της ασφαλιστικής εισφοράς των εργαζόμενων προτείνει ο ΣΕΒ

Κατάργηση της ασφαλιστικής εισφοράς των εργαζόμενων προτείνει ο ΣΕΒ

Την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων και την καθιέρωσης ενιαίου φορολογικού συντελεστή για φυσικά και νομικά πρόσωπα προτείνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στο εβδομαδιαίο οικονομικό του δελτίο.

Ειδικότερα, ο ΣΕΒ σημειώνει ότι η κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων, ταυτόχρονα με τη μείωση του αφορολογήτου, διατηρεί ανέπαφο το διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών, και, συνεπώς, συντελεί στην αποδοχή από την κοινωνία της αναγκαίας επέκτασης της φορολογικής βάσης.

Τέτοιου είδους προτάσεις έχει ανάγκη ο τόπος μας, συνεχίζει το δελτίο του Συνδέσμου, καθώς εντάσσονται στη λογική του ότι η ευημερία κερδίζεται, και δεν χαρίζεται με δανεικά, όπως στο παρελθόν. Ο ΣΕΒ προσθέτει ότι διαχρονικά στηρίζει την ανάγκη για μεγαλύτερες επενδύσεις, και πιστεύει ότι η μείωση των συντελεστών φορολογίας και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, που μειώνουν το μη μισθολογικό κόστος, είναι πολιτικές προς τη σωστή κατεύθυνση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Το όποιο βραχυπρόθεσμο δημοσιονομικό κόστος δεν πρέπει να μας κρατά εγκλωβισμένους στα γρανάζια της αδράνειας. Οι αναδιανεμητικές στρατηγικές δεν οδηγούν πουθενά εάν πρώτα δεν υπάρξει ανάπτυξη.

Συνεπώς, επισημαίνει ο ΣΕΒ, έχει έλθει πλέον η ώρα, τώρα που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα προσαρμογής, να εφαρμοσθούν πολιτικές που να δίνουν κίνητρα για αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Δεν πρέπει, πάντως, να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης είναι μεν αναγκαία, αλλά για να γίνει και ικανή συνθήκη επανεκκίνησης της οικονομίας, πρέπει να συνοδεύεται από εμβάθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στους θεσμούς και τις αγορές, καταλήγει.