8ος χρόνος, ημέρα 2277η
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων;

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων;

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σχέδιο εξαγοράς των δανείων των δημοσίων υπαλλήλων από φορείς του Δημοσίου αποκάλυψε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου. Αφού αρχικά επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, πως το υπουργείο θα αγοράσει κόκκινα δάνεια στρατιωτικών, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το ίδιο μέτρο να επεκταθεί και σε άλλους φορείς του δημοσίου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου είπε: «Γενικώς η εξαγορά κόκκινων δανείων  από φορείς δημοσίου μπορεί να προσφέρει επωφελείς λύσεις και για τα πιστωτικά ιδρύματα και για τους δανειολήπτες. Μελετάμε την επέκταση αυτή με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην προκληθεί ούτε έλλειμμα, ούτε νέο κύμα στρατηγικών  κακοπληρωτών».

Στην πρωτολογία του ο κ. Παπαδημητρίου είχε σχολιάσει ότι η εξαγορά δανείων είναι ένα επιπλέον για την διευκόλυνση των δανειοληπτών. «Αυτό το εργαλείο σχεδιάζει να αξιοποιήσει το ΥΠΕΘΑ με εξαγορά κόκκινων δανείων στρατιωτικών. Θα χρειαστεί μια νομοθετική παρέμβαση ώστε να προσαρμοστεί ο νόμος και να προστεθεί στις δραστηριότητές του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών  η εξαγορά δανείων. Με ό,τι διαδικασίες κι αν απαιτούνται η δράση του ΥΠΕΘΑ θα προσφέρει λύσεις επωφελείς για όλους δεδομένου του ήδη προσεκτικού της σχεδιασμούς», τόνισε ο υπουργός.

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντινόπουλος υπογράμμισε με νόημα ότι αφού ο κ. Παπαδημητρίου επιβεβαιώνει τον κ. Καμμένο, τότε είναι εξαιρετική ιδέα να αγοράσουν κόκκινα δάνεια η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και άλλοι δημόσιοι οργανισμοί. «Ανοίξατε νέα δεδομένα σήμερα για τους δανειολήπτες», συμπλήρωσε ο ίδιος. 

Φωτογραφία Intime News