8ος χρόνος, ημέρα 2280η
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022

Φοροεπιδρομή στις λίστες γάμου

Φοροεπιδρομή στις λίστες γάμου

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Πώς θα σας φαινόταν εάν ξαφνικά χτυπούσε την πόρτα σας η εφορία ένα χρόνο μετά με τον γάμο σας και σας επέβαλε κάποιο πρόστιμο επειδή οι συγγενείς και οι φίλοι σας έδωσαν ένα χρηματικό ποσό για το ξεκίνημα της ζωή σας; Ένα έθιμο που κρατά πολλές γενιές και συνεχίζεται ακόμα, αλλά αίφνης η εφορία αποφάσισε να το αμφισβητήσει.

Η εισαγωγή δεν βασίζεται στη φαντασία, αλλά σε πραγματικό γεγονός και δυστυχώς δεν είναι μόνο ένα αλλά πολλά. Ναι λοιπόν η εφορία έχει αποφασίσει ότι πρέπει να καταβληθεί φόρος δωρεάς για ποσά που έχουν δωρισθεί σε ένα ζευγάρι που ξεκινά τώρα τη ζωή. Αντίστοιχα βέβαια θα μπορούσε να φορολογήσει το χαρτζιλίκι που δίνει ο παππούς στον εγγονό του, που όπως φαίνεται δεν είμαστε και πολύ μακριά και από αυτό και θα εξηγήσουμε παρακάτω πως θα μπορούσε ή ενδεχομένως να έχει σκεφτεί η εφορία να φορολογήσει.

Όπως επίσης  το τελευταίο διάστημα της μόδας έχει γίνει να επιβάλλονται πρόστιμα σε ένα ζευγάρι που αποφάσισε να πωλήσει κάποιο ακίνητο το οποίο κατέχουν εξ αδιαιρέτου, καθώς η εφορία θεωρεί ότι έχει γίνει σύσταση άτυπης εταιρίας!
Αλλά ας σταθούμε στη φαντασία κυρίως των εφοριακών που με υπερβάλλον ζήλο επιβάλουν φόρο στις λίστες γάμων.

Όλα ξεκίνησαν το 2013 όταν η εφορία ξεκίνησε να ψάχνει τα εμβάσματα του εξωτερικού εκδίδοντας μάλιστα σχετική εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία θα πρέπει η αρμόδια ελεγκτική αρχή στην περίπτωση που κάποιος για να καλύψει το έμβασμα στο εξωτερικό επικαλούνταν χρηματικά ποσά από τον γάμο του. Οι εντολές που είχαν δοθεί στις εφορίες ήταν να εξετάζουν τους ισχυρισμούς των φορολογούμενων και οι τελευταίοι θα έπρεπε και πρέπει να αποδείξουν προσκομίζοντας κάθε νόμιμο έγγραφο όπως ληξιαρχική πράξη γάμου και αντίγραφο των τραπεζικών λογαριασμών για διάστημα μέχρι δύο μηνών πριν και ενός μήνα μετά την τέλεση του γάμου.

Ωστόσο, μπορεί η εφορία να έκανε δεκτά τα αποδεικτικά αλλά αυτόματα κινούνταν διαδικασίες επιβολής φόρου δωρεάς.

Σύμφωνα με το νόμο κτήση περιουσίας αιτία δωρεάς, για την επιβολή του φόρου είναι:

α) αυτή που προέρχεται από δωρεά η οποία συνιστάται κατά τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα,

β) αυτή που προέρχεται από κάθε παροχή, παραχώρηση ή μεταβίβαση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου χωρίς αντάλλαγμα, έστω και αν δεν καταρτίσθηκε έγγραφο.

Πλέον λοιπόν οι εφορίες που έχουν κάποιο έλλειμμα ή διαφορετικά δεν πιάνουν τον στόχο των εσόδων που τους έχει τεθεί αναζητούν νέα ζευγάρια για να τα φορολογήσουν. Σημειώνεται ότι η  δωρεά χρηματικών ποσών υπόκειται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται αυτοτελώς με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στην Α΄ κατηγορία (συγγενείς πρώτο βαθμού) και  με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Β΄ κατηγορία και με συντελεστή σαράντα τοις εκατό (40%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Γ΄ κατηγορία.

Δυστυχώς, οι εφορίες λειτουργούν κατά το δοκούν και οι προϊστάμενοι των εφοριών προκειμένου να μην μετακινηθούν από τις θέσεις τους γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως. Και δυστυχώς η φορολογική διοίκηση κάνει τα στραβά μάτια αφήνοντας τους ελεγκτές να λειτουργούν σε ιδιαίτερη σκληρή στιγμή για τα νοικοκυριά που πληρώνουν απανωτούς φόρους να επιβάλουν πρόστιμα για τη λίστα γάμου.

Και όπως προαναφέρθηκε δεν είμαστε μακριά από το να φορολογηθεί το χαρτζιλίκι. Πως θα μπορούσε να γίνει αυτό. Με δύο τρόπους:

- Πρώτον, με τη φορολόγηση κατά τις αναλήψεις μετρητών από την τράπεζα. Κάτι που έχει πέσει στο τραπέζι αρκετές φορές. Δηλαδή για να μπορέσει για παράδειγμα να δώσει ο παππούς χαρτζιλίκι στο εγγόνι του τα Χριστούγεννα, θα έπρεπε να κάνει ανάληψη με ενδεχόμενη καταβολή κάποιου ποσού από τον δικαιούχο του λογαριασμού.

- Δεύτερον, με την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων. Σκεφτείτε λοιπόν ότι από το 2017 τα εισοδήματα φορολογούνται με βάση τα έσοδα και τα έξοδα τους. Το χαρτζιλίκι δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί έξοδο οπότε θα φορολογούνταν καθώς δεν υπάρχει σχετική απόδειξη.