8ος χρόνος, ημέρα 2480η
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

Αναστολή των εργασιών στις Σκουριές ανακοίνωσε η Eldorado Gold - Στον «αέρα» 500 εργαζόμενοι

Αναστολή των εργασιών στις Σκουριές ανακοίνωσε η Eldorado Gold - Στον «αέρα» 500 εργαζόμενοι

Του Γιώργου Φιντικάκη

Την αναστολή των εργασιών στις Σκουριές της Χαλκιδικής ανακοίνωσε η καναδική Eldorado Gold, επικαλούμενη την παρατεταμένη άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να της χορηγήσει την σχετική άδεια, γεγονός που σημαίνει ότι 500 περίπου εργαζόμενοι παύουν να απασχολούνται στην εγκατάσταση και βρίσκονται στον «αέρα».  

Όπως αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, το έργο στις Σκουριές τίθεται σε καθεστώς συντήρησης. Ο διάλογος με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος συνεχίστηκε, ωστόσο το υπουργείο δεν έχει εκδώσει την απαιτούμενη άδεια. 

Παράλληλα, η Eldorado Gold προέβη σε νομικές ενέργειες προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντά της. Συγκεκριμένα, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας τρεις αγωγές, ζητώντας δικαστική προστασία έναντι της αποτυχίας του υπουργείου να εκδίδει άδειες ρουτίνας, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ανάπτυξη των εγκαταστάσεων. Επίσης, η εταιρεία υπέβαλε στο ΣτΕ αίτηση μη συμμόρφωσης του υπουργείου σε προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ. 

Η Eldorado σημειώνει πως «θα επανεξετάσει την επένδυσή της στις Σκουριές, κατόπιν έγκρισης και παραλαβής των απαιτούμενων αδειών, σε συνδυασμό με μια υποστηρικτική κυβέρνηση, ανοικτή σε συζητήσεις σχετικά με τη χρήση και την εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών».

Παράλληλα, τονίζει ότι η ανάπτυξη του κοιτάσματος της Ολυμπιάδας θα συνεχιστεί, τηρώντας την ελληνική περιβαλλοντική νομοθεσία. 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, George Burns, δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι σημειώσαμε καλή πρόοδο στην Ολυμπιάδα, απαιτούμε όλες τις απαραίτητες άδειες καθώς και τη στήριξη της κυβέρνησης πριν επενδύσουμε περαιτέρω στις Σκουριές. Επομένως, λαμβάνουμε την απαραίτητη νομική δράση για την προστασία των δικαιωμάτων της εταιρείας, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων, μέσω διαρκούς διαλόγου».

Σημειώνεται ότι το καθεστώς συντήρησης σημαίνει ότι στις εγκαταστάσεις των Σκουριών παραμένει το απολύτως απαραίτητο προσωπικό για βασικές εργασίες, δηλαδή η πλειοψηφία των συνολικά 500 εργαζομένων μένει στο «αέρα» για όσο διάστημα διαρκέσει η συντήρηση. 

Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει τη νέα ρήξη των Καναδών με την κυβέρνηση. Είχε προηγηθεί την Τρίτη η προσφυγή της ελληνικής θυγατρικής της, «Ελληνικός Χρυσός» κατά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την παράλειψη εκ μέρους του των νόμιμων ενεργειών χορήγησης της άδειας στις Σκουριές.

Η άδεια λειτουργίας του μεταλλείου στις Σκουριές έχει λήξει από τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο η κυβέρνηση αρνείται να την ανανεώσει μέχρι να ολοκληρωθεί η Διαιτησία ανάμεσα στις δύο πλευρές, η οποία και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι Καναδοί ωστόσο ισχυρίζονται ότι η ανανέωση της άδειας δεν σχετίζεται με την Διαιτησία, παρά αποτελεί συμβατική υποχρέωση του Δημοσίου με βάση την μεταξύ τους συμφωνία. Η άδεια αποτελεί προαπαιτούμενο για την συνέχιση των εργασιών στις Σκουριές που έχουν παγώσει εδώ και μήνες, γεγονός που είχε φέρει την ξένη εταιρεία στα πρόθυρα της απόφασης να αναστείλει τη λειτουργία των εγκαταστάσεών της στην Ελλάδα.

Τελικά και μπροστά στο πολιτικό κόστος που θα σήμαινε η απώλεια μερικών χιλιάδων θέσεων εργασίας, η κυβέρνηση δέχθηκε τον Σεπτέμβριο να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με του Καναδούς και να ξεκινήσει διάλογο, ο οποίος ωστόσο όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις, απέβη για ακόμα μία φορά άκαρπος.

Εδώ και μερικές εβδομάδες οι σχέσεις των δύο πλευρών είχαν φτάσει και πάλι στα άκρα και άρχισε να συζητείται ξανά το σενάριο αναστολής των εργασιών της Eldorado Gold στην Ελλάδα.

Άλλωστε στην ανακοίνωση του Σεπτεμβρίου με την οποία η καναδική εταιρεία καλωσόριζε την απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσει διάλογο για τις μεταξύ τους εκκρεμότητες, δεν είχε αποκλείσει την περίπτωση όπου η συζήτηση δεν ευοδωθεί να υλοποιήσει την προειδοποίησή της για αναστολή κάθε είδους εργασίας στην βόρεια Ελλάδα.