7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Emmanuel Macron: Το ευρώ ίσως να μην υπάρχει σε 10 χρόνια

Emmanuel Macron: Το ευρώ ίσως να μην υπάρχει σε 10 χρόνια
Photo by Sean Gallup/Getty Images

Το ευρώ πιθανόν να μην υπάρχει σε 10 χρόνια, αν το Παρίσι και το Βερολίνο αποτύχουν να συμφωνήσουν σε κινήσεις θωράκισης του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, ανέφερε σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου ο υποψήφιος για τη γαλλική Προεδρία, Emmanuel Macron.

Όπως είπε, το σημερινό σύστημα ευνόησε τη Γερμανία σε βάρος πιο αδύναμων κρατών-μελών, προσθέτοντας: «Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε συλλογικά, πως το ευρώ είναι ατελές και δε μπορεί να επιβιώσει χωρίς σημαντικές μεταρρυθμίσεις».

Αναφερόμενος στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, σημείωσε επίσης πως δεν κατάφερε να προσδώσει στην Ευρώπη πλήρη κυριαρχία έναντι του δολαρίου, ούτε προσέφερε στην Ευρώπη μια διαδικασία «φυσικής» σύγκλισης μεταξύ των οικονομικών των διαφόρων κρατών-μελών.

«Η Γερμανία έχει αξιοποιήσει τη δυσλειτουργία του ευρώ, πρέπει να πω», συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας εμπόδισε την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που θα ενίσχυαν την αλληλεγγύη μεταξύ των 19 μελών της Ευρωζώνης.

«Το ευρώ είναι ένα αδύναμο γερμανικό μάρκο» ανέφερε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας πως το σημερινό status quo ισοδυναμεί με διάλυση, σε ορίζοντα 10ετίας, του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Ο κ. Macron πρότεινε τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης προκειμένου να χρηματοδοτούνται επενδύσεις που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, αλλά και να προσφέρεται οικονομική στήριξη σε χώρες-μέλη που τη χρειάζονται.