8ος χρόνος, ημέρα 2477η
Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022

CNL Capital: Οι 50 χρηματοδοτήσεις και η ανάγκη για νέα κεφάλαια

CNL Capital: Οι 50 χρηματοδοτήσεις και η ανάγκη για νέα κεφάλαια

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η συνέχιση των προβλημάτων στις τράπεζες και η εν γένει αδυναμία τους να χρηματοδοτήσουν αποτελεσματικά την οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δίνει ισχυρό... βήμα και momentum στις εταιρείες και τα επενδυτικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο των εναλλακτικών επενδύσεων.

Μια από αυτές τις εταιρείες είναι η CNL Capital, η οποία παρ'' ότι ιδρύθηκε μόλις το 2014 και ξεκίνησε το 2015, έφτασε τις 50 χρηματοδοτήσεις, πετυχαίνοντας και την πρώτη της για το 2019 προ ημερών. Η CNL Capital, που τον περασμένο Ιούλιο εισήχθη στο ελληνικό χρηματιστήριο, είναι η πρώτη Εταιρεία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ) στην Ελλάδα, εποπτευόμενη από την Ελληνική Κεφαλαιαγορά, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Η 50ή χρηματοδότηση της εταιρείας και η πρώτη για το 2019 ήταν η κάλυψη στις 9 Ιανουαρίου του πρώτου ομολογιακού δανείου της εταιρείας Lexitel. Μάλιστα, όπως τονίζει στο Liberal o πρόεδρος της εταιρείας Παναγιώτης Λέκκας, από τις 50 χρηματοδοτήσεις που έχει κάνει η CNL Capital, οι 27 έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς, ενώ 23 παραμένουν ενεργές.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2018 υλοποιήθηκαν 29 νέες επενδύσεις σε ομολογιακά δάνεια συνολικής αξίας 11.597.500 ευρώ, όταν κατά την πρώτη τριετία λειτουργίας της εταιρείας (2015-2017) πραγματοποιήθηκαν συνολικά επενδύσεις σε 20 ομολογιακά δάνεια, συνολικής αξίας 4.900.000 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε αυτή τη σημαντικότατη άνοδο, τόσο σε αριθμό όσο και σε αξία επενδύσεων, συνέβαλαν τα νέα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν κατά την επιτυχή Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που συνδυάστηκε με την εισαγωγή των μετοχών της CNL Capital στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 31 Ιουλίου 2018.

Όπως τονίζει ο κ. Λέκκας, είναι πολύ πιθανό μέσα στο Φεβρουάριο να έχουν επενδυθεί πλήρως τα κεφάλαια της ΑΜΚ άμα της εισαγωγής που ήταν 4 εκατ. ευρώ, οπότε η εταιρεία θα αναζητήσει ξένα κεφάλαια (μέχρι το ισόποσο των ιδίων κεφαλαίων της όπως της επιτρέπει ο νόμος), προκειμένου να συνεχίσει την ανάπτυξή της. Αντίθετα, δεν υπάρχουν πλάνα για νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο εγγύς μέλλον.

Η εταιρεία έχει καλό momentum χρηματοδοτήσεων, ενώ παράλληλα ωριμάζουν και κάποιες από τις προηγούμενες επενδύσεις, με τα κεφάλαια που «επιστρέφονται» να διατίθεται εκ νέου για νέες χρηματοδοτήσεις.

Το σημαντικό είναι πως, όπως σημειώνει ο κ. Λέκκας η έως τώρα συνεργασία με τις επιχειρήσεις είναι εξαιρετική, καμιά περίπτωση δεν έχει «σκάσει», δηλαδή αποτύχει ή καθυστερήσει στην αποπληρωμή, ενώ τρεις στις τέσσερις εταιρείες «επιστρέφουν» για νέα χρηματοδότηση στη CNL Capital. Άλλωστε, οι 50 έως τώρα χρηματοδοτήσεις, έχουν γίνει με 26 διαφορετικές εταιρείες, αφού με πολλές εταιρείες έχουν γίνει δύο και τρεις χρηματοδοτήσεις.

Ανεβαίνει ο πήχης σταδιακά

Μιλώντας για τους στόχους του 2019, ο Λέκκας τονίζει πως «έχουμε αρκετές περιπτώσεις εταιρειών που κοιτάζουμε και είμαστε σε ανοικτή γραμμή με τις διοικήσεις τους. Ήδη το ανώτερο μέγεθος επενδύσεών μας έχει ανέλθει στο 1 εκατ. ευρώ, από τις 500 χιλ. ευρώ που ήταν μέχρι πριν μερικούς μήνες.

Και φέτος, στόχος της CNL Capital είναι να συνεχίσει τη ραγδαία, αλλά υγιή, ανάπτυξη της, υπερδιπλασιάζοντας τα μεγέθη της. Παράλληλα, η εταιρεία στοχεύει να υλοποιήσει – ίσως και μέσα στο 2019 – τη φιλοσοφία της τακτικής ανταμοιβής των μετόχων, μέσα από τη συχνή καταβολή μερίσματος, ανά τρίμηνο ή ανά εξάμηνο.

Αναφορικά με τους κλάδους τους οποίους επενδύει η εταιρεία, αυτοί καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, όπως το χώρο των τροφίμων, των ευρύτερων κατασκευών και υποδομών, του τουρισμού, των καταναλωτικών ειδών, της τεχνολογίας και των υπηρεσιών.

Ποια είναι η CNL Capital

Όπως προαναφέρθηκε, η CNL Capital ιδρύθηκε το 2014 και μέσα στην τελευταία τετραετία αποτελεί ένα μικρό success story, ερχόμενη να καλύψει ένα κενό που δημιουργήθηκε στην αγορά λόγω της αδυναμίας των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν επαρκώς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Αποστολή» της είναι να παρέχει βραχυχρόνια ρευστότητα σε ΜμΕ στην Ελλάδα, μέσω επένδυσης στα ομολογιακά δάνεια που αυτές εκδίδουν.

Όπως σημειώνει ο κ. Λέκκας, το 2018 ήταν το καλύτερο έτος της εταιρείας καθώς έκανε 29 νέες χρηματοδοτήσεις, έναντι 13 το 2017, πέντε το 2016 και δύο το 2015. Συνολικά δηλαδή τέλη του 2018 είχε φτάσει τις 49 χρηματοδοτήσεις.

Η ίδρυση και ο τρόπος χρηματοδότησης

Η εταιρεία ιδρύθηκε από μια αρχική ομάδα 25 επενδυτών, ενώ πλέον μετά την εισαγωγή της στο Χ.Α. έχει πάνω από 350 μετόχους και 8 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια. Σχεδόν το 40% του μετοχικού της κεφαλαίου ελέγχεται από θεσμικούς επενδυτές, ενώ οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της είναι ο Μιχάλης Στασινόπουλος και το ORASIS FUND SPC με λίγο πάνω από 12% ο καθένας.

Αναφορικά με την τακτική και τη φιλοσοφία, ο κ. Λέκκας σημειώνει πως «επενδύουμε σε μικρομεσαίες εταιρείες που έχουν ανάγκη από ρευστότητα και κεφάλαια κίνησης ώστε να υποστηρίξουν τις δουλειές τους. Βοηθούμε τις επιχειρήσεις να υποστηρίξουν τον εμπορικό τους κύκλο, γι'' αυτό και η διάρκεια ζωής ενός ομολογιακού είναι έως 12 μήνες».

Σχετικά με το πως διαλέγουν τις εταιρείες που θα χρηματοδοτήσουν, ο κ. Λέκκας τονίζει πως «μας ενδιαφέρουν μόνο υγιείς εταιρείες που έχουν μια επιχειρηματική διαδρομή - όχι startups δηλαδή - και χρειάζονται κεφάλαια κίνησης».

Ο ίδιος σημειώνει πως «υπάρχουν επιχειρήσεις με μηδενικό δανεισμό, εντούτοις οι τράπεζες αδυνατούν ή καθυστερούν να τις χρηματοδοτήσουν. Εκεί, έρχονται εταιρείες όπως η CNL Capital να καλύψουν αυτό το κενό».