«Ζυμώσεις» για νέο πακέτο στήριξης στην αμερικάνικη οικονομία

«Ζυμώσεις» για νέο πακέτο στήριξης στην αμερικάνικη οικονομία

Λίγες μέρες αφότου το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε το μεγαλύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας στην ιστορία της χώρας, ήδη στην Ουάσιγκτον γίνονται συζητήσεις για μια συμπληρωματική δέσμη μέτρων στήριξης.

Η τελευταία ένδειξη περί αυτού ήρθε όταν, ο Υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνουτσιν δήλωσε πρόθυμος να ζητήσει από το Κογκρέσο ακόμα περισσότερα χρήματα για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. "Αν δούμε ότι χρειάζονται χρήματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ζητήσουμε από το Κογκρέσο να τα εγκρίνει" τόνισε ο Μνουτσιν σε συνέντευξη του στο δίκτυο Fox News.

Το τρίτο πακέτο στήριξης των 2 τρις δολαρίων προβλέπει περίπου 350 δις δολάρια για τις επιχειρήσεις που έχουν κάτω από 500 υπαλλήλους, οι οποίες μπορούν επίσης να λάβουν δάνεια "μίνιμουμ" 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Επιπρόσθετα προβλέπεται η άμεση αποστολή εφάπαξ επιταγών της τάξης των 1,200 δολαρίων σε πολίτες που έχουν ετήσιο εισόδημα ως 75,000 δολάρια.

Παράλληλα θα υπάρξει ασφαλιστική κάλυψη όσων έχασαν την δουλειά τους στους τέσσερις μήνες αντί για τρεις, κάτι που ήταν βασικό αίτημα των Δημοκρατικών. Τέλος, θα δοθούν τουλάχιστον 100 δις δολάρια άμεσα στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, 75 δις περισσότερα από ότι αρχικά πρότειναν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί δύο ακόμα πακέτα στήριξης από το Κογκρέσο. Ένα το οποίο περιλαμβάνει την έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 8,3 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού και ένα δεύτερο πακέτο δράσεων, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αύξηση των αποδοχών αδείας, την ενίσχυση της ασφάλισης των ανέργων αλλά και μέτρα ώστε να καταστούν πιο προσιτά στους πολίτες τα τεστ διάγνωσης του κορονοϊού.

Με φόντο τα παραπάνω, ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σουμερ δεν απέκλεισε να υπάρξει ένα ακόμα κίνηση από το Κογκρέσο. "Δεν θα το θεωρούσα απίθανο, κάθε άλλο" είπε την Κυριακή.

Αναλόγως και οι κυβερνήτες των πολιτειών με πρώτους τους Τζέι Ινσλει της Ουάσιγκτον, Άντριου Κουόμο της Νέας Υόρκης και Γκαβιν Νιουσομ της Καλιφόρνια διαμαρτύρονται ότι δεν προβλέπονται μεγάλα κονδύλια για έργα υποδομών και πρώτης ανάγκης. «Το πακέτο του Κογκρέσου δεν καλύπτει τις πολιτείες» δήλωσε ο Κουόμο ο οποίος βρίσκεται στη πρώτη γραμμή της μάχης.

Από την πλευρά του πάντως ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο να πέσουν και άλλα χρήματα στην οικονομία κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο δίκτυο Fox "Δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί, ήδη υπάρχουν πάνω 2 τρις εκεί έξω" εκτίμησε ο βουλευτής.

Ο Τραμπ από την πλευρά του που δεν ανήκει στους λάτρεις της δημοσιονομικής πειθαρχίας κάθε άλλο παρά αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα.