Ζυμώσεις ενόψει διαλόγου - Στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα ο Πομπέο

Ζυμώσεις ενόψει διαλόγου - Στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα ο Πομπέο

Κορυφώνεται ο διπλωματικός μαραθώνιος γύρω από τα ελληνοτουρκικά και την εμπλοκή Βερολίνου, Βρυξελλών και Ουάσινγκτον.

Καθώς πληθαίνουν οι ζυμώσεις για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών και την Πέμπτη συνεδριάζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες για την Αν.Μεσόγειο, την επόμενη εβδομάδα επισκέπτεται την Ελλάδα ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μ.Πομπέο. Αντικείμενο της επίσκεψης η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, με τον Μ.Πομπέο να συναντάται με τον Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς και να πραγματοποιεί επίσκεψη στην αμερικανική βάση της Σούδας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Λευκωσία, όπου και έστειλε μήνυμα υπέρ του διαλόγου.

Στο μέτωπο των διερευνητικών επαφών, ναι μεν φαίνεται ότι πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση ότι αυτές επανεκινούν, ωστόσο η κανονική τους έναρξη θα γίνει σε ημερομηνία αμέσως μετά την λήξη της συνόδου, δηλαδή μετά το διήμερο 24-25.

Κάτι τέτοιο αφήνει κάποια επιπλέον περιθώρια διαπραγματεύσεων, προκειμένου να έχει προηγηθεί η συζήτηση για τις κυρώσεις και να καταβληθεί προσπάθεια να υπάρξει αναφορά σε μια διαδικασία που θα τις ενεργοποιεί εφόσον οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας επαναληφθούν. 

Σε κάθε περίπτωση η επικοινωνία μεταξύ της  διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραίμ Καλίν καθώς και του συμβούλου εξωτερικής πολιτικής της Μέρκελ Γιαν Χέκερ, για τον καθορισμό του πλαισίου των διερευνητικών επαφών που θα αφορά στις θαλάσσιες ζώνες και την υφαλοκρηπίδα, είναι συνεχής.

Την ίδια ωστόσο στιγμή οι προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό στην Κύπρο, όπου έπειτα από την παράταση της NAVTEX για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ από το Yavuz, χθες η Τουρκία, λίγες ημέρες πριν την Συνοδο Κορυφής, εξέδωσε και δεύτερη NAVTEX που αφορα τις έρευνες από το Barbaros στα ανατολικά του νησιού.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που η πίεση προς την Κύπρο αυξάνεται, προκειμένου να μην ζητήσει την ενεργοποίηση της απόφασης των ευρωπαίων ΥΠΕΞ στην σύνοδο του Γκίμνιχ για επιβολή κυρώσεων.