8ος χρόνος, ημέρα 2275η
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022

Ζωή Ράπτη: Η ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με αύξηση του προϋπολογισμού και τη δημιουργία δομών, στόχος του υπουργείου Υγείας

Ζωή Ράπτη: Η ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με αύξηση του προϋπολογισμού και τη δημιουργία δομών, στόχος του υπουργείου Υγείας
Φωτογραφία αρχείου

Στην ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όχι μόνο με την αύξηση του προϋπολογισμού για την ψυχική υγεία, αλλά και με τη δημιουργία κινητών μονάδων, κέντρων ημέρας, οικοτροφείων, κέντρων πρώιμης παρέμβασης για την ψύχωση, κέντρου υποστήριξης φοιτητών, αλλά και με ψηφιακή παροχή υπηρεσιών, στοχεύει το υπουργείο Υγείας.

Η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου «Ημέρες Ψυχικής Υγείας 2021», επισήμανε ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της πίεσης των συστημάτων ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και για τη βελτίωση των συνθηκών παροχής υπηρεσιών υγείας στο γενικό πληθυσμό και στους ψυχικά ασθενείς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησε ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο που αφορά την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις.

«Είδαμε όλοι ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο γενικός πληθυσμός υπέφερε από αισθήματα άγχους, πίεσης, θλίψης, αλλά και αύξηση της κατάθλιψης. Είδαμε ότι και τα υποχρηματοδοτούμενα συστήματα υγείας χρειάζονταν ενίσχυση. Για το λόγο αυτό προχωρήσαμε σε αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού κατά 62% για την ψυχική υγεία για το τρέχον έτος και πρόκειται να ενισχύσουμε τον προϋπολογισμό και την επόμενη χρονιά» σημείωσε η κ. Ράπτη.

Παράλληλα, η υφυπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι οι δομές ψυχικής υγείας ενισχύθηκαν με ψυχιάτρους, ψυχολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ θεσμοθετήθηκε η ειδικότητα νοσηλευτή ψυχικής υγείας ούτως ώστε 215 νοσηλευτές να μπορέσουν να εξειδικευτούν σε αυτόν τον τομέα. Σημείωσε επίσης ότι μέσα στην επόμενη διετία βάσει στρατηγικού σχεδίου που εκπονήθηκε, θα δημιουργηθούν κέντρα ημέρας, οικοτροφεία, ξενώνες και κινητές μονάδες προκειμένου να ενισχυθεί η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αναφερόμενη στο θέμα της πρόληψης, υπογράμμισε ότι μέσα στο 2022 πρόκειται να δημιουργηθούν Κέντρα Έγκαιρης Παρέμβασης για την Ψύχωση σε όλη την επικράτεια, ώστε να μπορούν να διαγνωστούν πρώιμα ψυχωσικές διαταραχές σε παιδιά, εφήβους αλλά και σε ενήλικες, ώστε να τύχουν της καλύτερης θεραπείας. Σημείωσε επίσης ότι εντός του έτους θα δημιουργηθεί το πρώτο Κέντρο Ημέρας στο Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής με στόχο την ψυχολογική υποστήριξη των φοιτητών. Η κ. Ράπτη επισήμανε ότι για την προαγωγή της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Child Mind Institute δημιουργεί ένα Κέντρο Αναφοράς για το παιδί προκειμένου να παρέχεται υποστήριξη σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Επιπροσθέτως η κ. Ράπτη ανέφερε ότι στη διάρκεια της πανδημίας, λόγω της δυσκολίας στη διά ζώσης παροχή υπηρεσιών υγείας, κατέστη σαφής η αναγκαιότητα παροχής ψηφιακών υπηρεσιών. Γι' αυτό τον σκοπό νομοθετήθηκε η λειτουργίας μιας πλατφόρμας προκειμένου, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, να δημιουργηθεί ένα ψηφιακό μητρώο για τα παιδιά το οποίο θα λειτουργήσει αρχικά πιλοτικά και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

«Προσπαθούμε να αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε τις παιδοψυχιατρικές κλίνες στη χώρα»

«Σήμερα υπάρχουν λίγες παιδοψυχιατρικές κλίνες στη χώρα και αυτό το οποίο κάνουμε είναι να προσπαθούμε να τις αναπτύξουμε και να τις ενισχύσουμε» τόνισε, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, μιλώντας νωρίτερα σε αναπτυξιακό συνέδριο που οργανώνει στην Πάτρα η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων».

Όπως προσέθεσε, «ήδη θέσαμε σε λειτουργία την παιδοψυχιατρική κλινική στο "Καραμανδάνειο" Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας και παράλληλα πρόκειται να εγκαινιάσουμε τις Παιδοψυχιατρικές Κλινικές στο Ασκληπιείο της Βούλας, στο Νοσοκομείο "Αγία Βαρβάρα", στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και στην Τρίπολη».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, ώστε να εκπαιδεύσουμε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού"».

Όσον αφορά την ανάπτυξη νέων δομών, η Ζωή Ράπτη είπε ότι «αυτό που σχεδιάζουμε για την επόμενη διετία είναι και οι δομές αυτισμού», διότι όπως εξήγησε, «η πρώιμη διάγνωση του αυτισμού είναι πολύ σημαντική για την έναρξη της σχολικής ζωής και βεβαίως για την ένταξη του παιδιού σε αυτή με τον καλύτερο τρόπο».

Παράλληλα, επισήμανε, ότι «πρέπει να θεσμοθετήσουμε καινούργιες δομές, οι οποίες θα αφορούν τις λεγόμενες σύγχρονες εξαρτήσεις και μία από αυτές είναι η διαταραχή πρόσληψης τροφής, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ειδικά κέντρα, στα οποία μπορεί κάποιος να απευθυνθεί».

Όπως σημείωσε, «υπάρχει και το μείζον ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και της κακοποίησης των παιδιών, γι' αυτό πρόκειται να δημιουργήσουμε συγκεκριμένα κέντρα, ένα στην Αθήνα και ένα Θεσσαλονίκη, ενώ έχουμε προγραμματίσει και τη δημιουργία τεσσάρων νέων κοινοτικών κέντρων ψυχικής υγείας σε Αττική, Θεσσαλία, Ανατολική Μακεδονία και Πελοπόννησο, καθώς και ένα δίκτυο κινητών μονάδων ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες».

«Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας αυτή τη στιγμή» συνέχισε η υφυπουργός Υγείας, «είναι το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου έχουμε υποβάλει κοστολογημένες προτάσεις, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να υποστηρίξουμε τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας της χώρας».

«Διότι για εμάς», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η ασφαλέστερη επένδυση είναι να έχουμε μια κοινωνία υγιής, μια κοινωνία η οποία έχει μέλλον, γιατί η ασφαλέστερη επένδυση είναι η επένδυση στην ψυχική υγεία και στο μέλλον των παιδιών».

«Και αυτό», όπως υπογράμμισε, «είναι προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας, δίνοντας έμφαση στον άνθρωπο, διότι δεν θέλουμε να αφήσουμε κανέναν μόνο και κανένα παιδί μόνο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ