ΓΔ: 906,58 -0,50 (-0,06 %)

Τζίρος: 52,51 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2024η
Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021

ΓΔ: 906,58 -0,50 (-0,06 %)

Τζίρος: 52,51 εκατ. €   RT

Ζητούν το πόρισμα για την Υπηρεσία Διαχείρισης Δικαιωμάτων

Ζητούν το πόρισμα για την Υπηρεσία Διαχείρισης Δικαιωμάτων

Πάνω από 140 (146 μέχρι στιγμής) μεγάλα και σημαντικά ονόματα Ελλήνων δημιουργών μουσικών έργων, μεταξύ των οποίων και οι Γιάννης Μαρκόπουλος, Σταμάτης Σπανουδάκης, Λίνος Κόκοτος, Δημήτρης Ιατρόπουλος, Παντελής Θαλασσινός, Νίκος Αντύπας, Φίλιππος Πλιάτσικας, Φοίβος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Ηλίας Φιλίππου, Θάνος Παπανικολάου, Στέφανος Κορκολής, Ρεβέκκα Ρούσση, Σπύρος Γιατράς, Γιάννης Μηλιώκας, Γιάννης Γιοκαρίνης, καθώς και οι κληρονόμοι δικαιωμάτων των Μανώλη Χιώτη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Μάρκου Βαμβακάρη, Άκη Πάνου και Νίκου Μαμαγκάκη απευθύνουν επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού  προκειμένου να τους δώσει το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών που διενήργησαν έλεγχο στην ΕΥΕΔ (Ειδική υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης) λίγο πριν ολοκληρώσει τις εργασίες της τον Ιούνιο του 2020.

Το πόρισμα έχει στα χέρια του ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ο οποίος έχει αρνηθεί μέχρι σήμερα να το δώσει σε δικαιούχους παρότι, σύμφωνα με τον νόμο, έχουν ειδικό έννομο συμφέρον. Το αίτημα γίνεται με γνώμονα τη διαφάνεια, την ενημέρωση και τη λογοδοσία, καθώς οι συνυπογράφοντες θέλουν να γνωρίζουν πώς διαχειρίστηκε η ΕΥΕΔ τα περιουσιακά τους δικαιώματα. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο πόρισμα ορκωτών ελεγκτών για την ΑΕΠΙ είχε δοθεί στους δικαιούχους, παρότι η ΑΕΠΙ ήταν ιδιωτικός και όχι δημόσιος φορέας.

Σημειώνεται ότι η ΕΥΕΔ συστήθηκε το 2018 ως υπηρεσία μέσα στον ΟΠΙ, με πρωτοβουλία των Χριστόφορου Βερναρδάκη και Λυδίας Κονιόρδου, και ολοκλήρωσε τις εργασίες της τον Ιούνιο του 2020. Κατά τη σύσταση της ΕΥΕΔ τοποθετήθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον ΟΠΙ από την Λυδία Κονιόρδου, το οποίο αντικατέστησε το προηγούμενο, επίσης τοποθετημένο από την Κυβέρνηση Σύριζα. Το τότε ΔΣ του ΟΠΙ, με πρόεδρο τον Γιάννη Αντωνιάδη είχε την περίεργη διττή λειτουργία ότι διοικούσε την ΕΥΕΔ/ΟΠΙ και ταυτόχρονα την ήλεγχε ως ΟΠΙ. Τα αποτελέσματα της τότε διοίκησης αποτυπώνονται στο εν λόγω πόρισμα.  Δικαίως οι δημιουργοί ζητούν να λάβουν γνώση.

Στην επιστολή αναφέρεται: «Αξιότιμη κυρία υπουργέ, εδώ και αρκετό καιρό έχει ολοκληρωθεί ο διαχειριστικός έλεγχος από την εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Ernst & Young στην Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης (ΕΥΕΔ) -υπηρεσία του ΟΠΙ-, τον οποίο είχε διατάξει το Υπουργείο σας. Παρά τα διαρκή αιτήματά μας προς τους αρμόδιους φορείς, μέχρι σήμερα δεν έχουν έρθει στο φως τα ευρήματα του ελέγχου που αφορούν στη διαχείριση των δικαιωμάτων μας. Αυτό δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο, δεδομένου ότι τα ευρήματα του ελέγχου της ΑΕΠΙ δημοσιοποιήθηκαν, αν και επρόκειτο για ιδιωτικό φορέα, ενώ τα ευρήματα της κρατικής ΕΥΕΔ/ΟΠΙ παραμένουν στο σκοτάδι, τη στιγμή μάλιστα που καμία από τις προμήθειες, τις προσλήψεις ή τις αναθέσεις, όταν έγιναν κατά τη σύσταση της ΕΥΕΔ, δεν είδε το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τον νόμο περί Διαύγειας.

Η κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα βιοποριστικά μας μέσα, δεν αφήνει πια κανένα περιθώριο για επανάληψη άσκοπων και εγκληματικών πειραματισμών στις πλάτες μας. Μην αφήσετε να διαιωνίζονται οι διχαστικές ρητορικές και οι σκοτεινές πρακτικές του παρελθόντος. Απαιτούμε ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Θέλουμε να ξέρουμε ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ. Θέλουμε να γνωρίζουμε πώς έγινε η διαχείριση των δικαιωμάτων μας για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη, με τους ίδιους ανθρώπους, για άλλη μια φορά. Απαιτούμε ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΡΑ στα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου της EY στην ΕΥΕΔ. Δώστε την ευκαιρία στο πνευματικό δικαίωμα να ανακάμψει για πρώτη φορά πάνω σε ΓΕΡΑ ΘΕΜΕΛΙΑ. Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε από δω και πέρα, με συλλογική συναίνεση, με διαφάνεια και συνέπεια λόγων και πράξεων στον ταλαίπωρο κλάδο μας. Με τιμή, οι Δημιουργοί και Δικαιούχοι Πνευματικών Δικαιωμάτων Έργων Μουσικής». 

Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.