Ζητήματα για την αναβάθμιση των F-16 αποσαφηνίζει ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin

Ζητήματα για την αναβάθμιση των F-16 αποσαφηνίζει ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin

Ζητήματα σχετικά με το κόστος, τις εργασίες και το υποκατασκευαστικό έργο που συνδέεται με την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 αποσαφήνισε σε συνέντευξή του ο Ντένης Πλέσσας-Λεωνίδης, αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Αμερικής της Lockheed Martin.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ντ. Πλέσσας παρουσίασε τις εξελίξεις γύρω από το τρέχον πρόγραμμα F-16V GR, προϋπολογισθέντος μέγιστου κόστους 1,528 δισ. δολάρια, για το οποίο εκτίμησε πως κάτω από τις παραμέτρους που έχουν συμφωνηθεί θα δημιουργήσει περί τις 300 νέες θέσεις εργασίας στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ).

Κατά τον Ντ. Πλέσσα πρόκειται για συμφωνία απαραίτητη για την Πολιτική Αεροπορία της Ελλάδας, αφού «τα αναβαθμισμένα F-16 με ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (το γνωστό πλέον σε όλους AESA), με σύγχρονα συστήματα επικοινωνίας LINK 16, σύγχρονους αισθητήρες αλλά και συστήματα ασφαλείας, όπως το σύστημα αποφυγής σύγκρουσης με το έδαφος, δημιουργούν έναν σύγχρονο στόλο ικανό να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές στην περιοχή μας. Ταυτόχρονα παρέχουν την απαραίτητη διαλειτουργικότητα με τα μαχητικά F-35 5ης γενιάς, καθώς και με διάφορες άλλες χερσαίες και θαλάσσιες πλατφόρμες». 

Πρόκειται για το αμερικανικής προέλευσης 5ης Γενιάς «Joint Strike Fighter» - γνωστό στο ευρύ κοινό ως μαχητικό F-35- ενώ από τη χώρα μας έχει μέχρι στιγμής αποσταλεί η αίτηση για πρόσβαση στη ροή πληροφόρησης των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτό έγινε με τον προβλεπόμενο τρόπο από τις διαδικασίες τρόπο, ήτοι το επονομαζόμενο Letter of Request for Information που έλαβε η αμερικανική πλευρά από τη χώρα μας προ διετίας περίπου, όπως εξηγεί ο κ.Πλέσσας.