7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Αφγανιστάν: Ζητεί από τις χώρες της Ευρώπης να αναστείλουν τις απελάσεις

Ζητεί από τις χώρες της Ευρώπης να αναστείλουν τις απελάσεις
Shutterstock

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν ζήτησε επίσημα από τις ευρωπαϊκές χώρες να αναστείλουν τους υποχρεωτικούς επαναπατρισμούς Αφγανών που ζήτησαν άσυλο αλλά τα αιτήματά τους απορρίφθηκαν για τρεις μήνες, από την 8η Ιουλίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Προσφύγων και Επαναπατρισμού χθες Σάββατο.

Συγκεκριμένα με δεδομένη την κλιμάκωση των επιθέσεων των ισλαμιστών ανταρτών του κινήματος των Ταλιμπάν και την αύξηση των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, οι απελάσεις αφγανών προσφύγων από τις χώρες υποδοχής τους προκαλεί ανησυχία, εξήγησε το υπουργείο.

Σημειώνεται ότι την Καμπούλ έχει θορυβήσει η θεαματική αύξηση των εσωτερικά εκτοπισμένων και το νέο κύμα προσφύγων στο εξωτερικό.

Το τρέχον διάστημα αρκετά ευρωπαϊκά κράτη απελαύνουν Αφγανούς, οι αιτήσεις των οποίων να τους προσφερθεί διεθνής προστασία απορρίπτονται, στην πατρίδα τους. Γίνονται τακτικά ομαδικές απελάσεις από τη Γερμανία στο Αφγανιστάν, για παράδειγμα.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη, 27 Αφγανοί έφθασαν στην Καμπούλ μετά την απέλασή τους από τη Γερμανία. Επρόκειτο για τον 40ό ομαδικό υποχρεωτικό επαναπατρισμό Αφγανών από τη Γερμανία από τον Δεκέμβριο του 2016.

Συνολικά, το Βερολίνο έχει επαναπροωθήσει υπόψιν 1.404 αιτούντες άσυλο στο Αφγανιστάν μετά την απόρριψη των αιτήσεων τους.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι απελάσεις αυτές θεωρούνται ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες. Οι επικριτές της πρακτικής αυτής της γερμανικής κυβέρνησης επισημαίνουν ότι η εμπόλεμη χώρα συνεχίζει να είναι πολύ επικίνδυνη για να επαναπροωθούνται σ’ αυτήν αιτούντες άσυλο.

Υπογραμμίζεται ότι η αποχώρηση των τελευταίων ξένων στρατευμάτων που απέμεναν, που άρχισε την 1η Μαΐου και πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, εντείνει την αβεβαιότητα στο ασιατικό κράτος.

Οι σχεδόν καθημερινές επιθέσεις και η επέκταση της εκστρατείας των Ταλιμπάν στοιχίζουν ζωές αμάχων.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δρα επίσης στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι παρότι τα αντίπαλα μέρη θεωρητικά διεξάγουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι μάχες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τα κυβερνητικά στρατεύματα κλιμακώνονται και η κατάσταση ως προς την ασφάλεια δεν σταματά να επιδεινώνεται.

Στο Αφγανιστάν η ένοπλη σύρραξη μαίνεται σημειωτέον για τέσσερις δεκαετίες και πλέον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ