Ζητά υποχρεωτικά τεστ κορονοϊού για παραθεριστές που επιστρέφουν στη χώρα
Βαυαρία

Ζητά υποχρεωτικά τεστ κορονοϊού για παραθεριστές που επιστρέφουν στη χώρα

Η Βαυαρία κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας να ξεκαθαρίσει πώς θα καταστούν γρήγορα υποχρεωτικά τα τεστ για τον κορονοϊό στα αεροδρόμια προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι παραθεριστές που επιστρέφουν στη χώρα δεν θα οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ δήλωσε ότι αυξάνονται οι ανησυχίες ότι όσοι επιστρέφουν από διακοπές θα προκαλέσουν «πολλά μικρά Ισγκλ», αναφερόμενος στο αυστριακό θέρετρο σκι που ήταν η πηγή για κάποια από τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στη Γερμανία.

«Χρειαζόμαστε υποχρεωτική διενέργεια τεστ στα αεροδρόμια και τη χρειαζόμαστε το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Σέντερ σε συνέντευξη Τύπου. «Προετοιμάζουμε τα πάντα ούτως ώστε όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μάς δώσει τη νομική βάση να μπορέσουμε να πατήσουμε αμέσως το κουμπί ‘start’».

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε το Σάββατο ότι η κυβέρνηση ελέγχει εάν είναι νομικά δυνατόν να υποχρεωθεί κάποιος να υποβληθεί σε τεστ ενώ γίνονται σεβαστά τα βασικά του δικαιώματα.

Συνολικά, ο απολογισμός της πανδημίας στη Γερμανία ανέρχεται σε 9.118 νεκρούς επί συνόλου 205.609 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, που είναι ειδικευμένο στις λοιμώδεις νόσους.

Ο Σέντερ δήλωσε ότι χρειάζεται επίσης να γίνει αναθεώρηση των χωρών που θεωρούνται υψηλού κινδύνου --οι οποίες αυτή τη στιγμή περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Τουρκία-- προκειμένου να αξιολογηθεί εάν ορισμένες περιοχές εντός ευρωπαϊκών χωρών θα πρέπει να προστεθούν στη λίστα.

Η Βρετανία και η Νορβηγία επέβαλαν καραντίνα 14 ημερών σε επισκέπτες από την Ισπανία ύστερα από αύξηση των κρουσμάτων στην Καταλονία και τη Μούρθια.

Η Βαυαρία θα στήσει επίσης κέντρα προαιρετικής διενέργειας τεστ για τον κορονοϊό σε τρία οδικά συνοριακά περάσματα καθώς και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς του Μονάχου και της Νυρεμβέργης, σύμφωνα με τον Σέντερ.

Ύστερα από την εμφάνιση της Covid-19 σε φάρμα στο Μάμινγκ της Βαυαρίας, όπου 147 εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, ο Σέντερ δήλωσε ότι το κρατίδιο σχεδιάζει να αυξήσει τη συχνότητα των επιθεωρήσεων και ότι θα πενταπλασιάσει τα πρόστιμα για παραβίαση των υγειονομικών κανόνων που σχετίζονται με τον κορονοϊό στα 25.000 ευρώ. Η Βαυαρία έχει επίσης δώσει εντολή για υποχρεωτικά τεστ σε όλους τους εποχικούς εργαζομένους και έχει διευρύνει τις δυνατότητες ελέγχου για τους εργαζομένους στον αγροτικό τομέα.

AP Photo/Michael Probst