Ζεστό χρήμα ύψους 1 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις - Ποιες το δικαιούνται

Ζεστό χρήμα ύψους 1 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις - Ποιες το δικαιούνται

Ενέσεις ρευστότητας με «ζεστό» χρήμα ύψους 1 δις. ευρώ πιστώνει άμεσα η κυβέρνηση στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις τις νόσου του κορονοϊού. Πρόκειται για το πρώτο καθοριστικό μέτρο για τις επιχειρήσεις και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν και άλλα καθώς όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερες επιχειρήσεις θα παρουσιάζουν προβλήματα.

Επί της ουσίας το έκτακτο πακέτο περιλαμβάνει κρατικά δάνεια με συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να σταθούν στα πόδια τους χιλιάδες επιχειρήσεις διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τις θέσεις εργασίας. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης καθιερώνεται το μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής». Αφορά όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται και πρόκειται για ένα κρατικό δάνειο, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα επιστραφεί από τις επιχειρήσεις στο κράτος στο μέλλον, εν μέρει ή στο σύνολό του, με χαμηλό επιτόκιο.

Κριτήρια αποτελούν η  πτώση του τζίρου, το μισθολογικό και μη μισθολογικό τους κόστος υπό την ανελαστική προϋπόθεση να μην κάνουν απολύσεις. Ταυτόχρονα ο αλγόριθμος που θα βγάλει τις δικαιούχες επιχειρήσεις θα λάβει υπόψη του τον μέσο τζίρο των κλάδων της οικονομίας, θα ελεγχθούν οι τζίροι του Μαρτίου σε σύγκριση με τον τζίρους του Μαρτίου 2019, ενώ ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου θα αποφασισθεί σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους και την αρμόδιες κοινοτικές αρχές. Σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύουν οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων ωστόσο η διεύθυνση ανταγωνισμού της Ε.Ε. θα λάβει αναλυτικό αρχείο με τις επιχειρήσεις που θα λάβουν το κρατικό δάνειο.

Όπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είναι εξαιρετικά πιθανό κάποιες επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί να λάβουν το δάνειο εξηγώντας ότι μπορούν να «ξεφύγουν» από τον αλγόριθμο ωστόσο, επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση τα χρήματα θα πρέπει κάποια στιγμή να τα επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο. Προκειμένου να κλείσουν όσο το δυνατόν τα «παράθυρα» η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη τα δηλωθέντα στοιχεία στην ΕΡΓΑΝΗ κατά την 1η Μαρτίου έτσι ώστε να διασφαλισθεί ότι δεν έχουν γίνει απολύσεις από τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντας οι πολύ μικρές επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα κάποιες ΙΚΕ (ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες) να μην αντιμετωπισθούν ως επιχειρήσεις αλλά ως ατομικές λαμβάνοντας το ποσό των 800 ευρώ τις επόμενες μέρες. Και για αυτές όμως θα εξετασθεί ο τζίρος σε ετήσια βάση και ο μέσος όρους του κλάδου. Ουσιαστικά πρόκειται για ΙΚΕ με έναν ή δύο εταίρους που δεν απασχολούν προσωπικό.  

Εκτός από τα ανωτέρω η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα θα διοχετευτούν: 

- Πόροι 1,8 δις. ευρώ από το ειδικό ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο.  Θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με τον βέλτιστο συνδυασμό πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

- Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά. Ενώ σε συνεννόηση με τις τράπεζες που ήδη το ανακοίνωσαν, αναβάλλεται η πληρωμή και των χρεολυσίων τους έως 30/9/2020.

- Δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Εγγυοδοτικός μηχανισμός σε συνεννόηση με την Ε.Ε. για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δις ευρώ.

- Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δις ευρώ.

- Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια έως 500 εκατ. ευρώ.

- Αυξάνονται  κατά 250 εκατ. ευρώ οι πόροι του Ταμείου Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.