Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018, 12:32

-A +A

Ζαν Κλ. Γιούνκερ: Κάποιες χώρες αντιμετωπίζουν με «εξωφρενική υποκρισία» την προστασία των συνόρων

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018, 12:32
Ζαν Κλ. Γιούνκερ: Κάποιες χώρες αντιμετωπίζουν με «εξωφρενική υποκρισία» την προστασία των συνόρων
-A +A

«Έτσι, η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει» λέει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγο πριν το τέλος του έτους, επιτιθέμενος σε κάποια κράτη μέλη της ΕΕ -που όπως λέει- αντιμετωπίζουν με «εξωφρενική υποκρισία» την ανάγκη προστασίας των συνόρων της ΕΕ.

Σε συνέντευξή του στην «Welt am Sonntag» ο Γιούνκερ τονίζει ότι «όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων για πάνω από δύο χρόνια απευθύνουν έκκληση για καλύτερη προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων της ΕΕ και τώρα ξαφνικά κάποιοι διατυπώνουν πολλές ανησυχίες. Κάνουν λόγο για επέμβαση στην εθνική κυριαρχία στο προσφυγικό θέμα και ότι οι αριθμοί είναι πολύ υψηλοί. Πρόκειται για μια κραυγαλέα υποκρισία», σημειώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Τον Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να ενισχυθεί η Frontex με 10.000 άνδρες και γυναίκες έως το 2020. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είχαν θέσει ως προτεραιότητα την προστασία των εξωτερικών συνόρων από την παράνομη μετανάστευση κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου.

Ωστόσο, πολλές χώρες της ΕΕ εμφανίζονται τώρα να αντιδρούν στα σχέδια της Επιτροπής για την Frontex. Η Αυστριακή Προεδρία της ΕΕ πρότεινε να αυξηθεί η δύναμη της Frontex σε 10.000 ως το 2027. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, υποστήριξε ότι είναι «εφικτό χρονοδιάγραμμα» να γίνει το 2025.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να δράσουμε γρήγορα ώστε να προετοιμαστούμε και τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ να ελέγχονται πραγματικά» τόνισε ο Γιούνκερ στην «Welt am Sonntag».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα