Ζακ Κωστόπουλος: Ο θάνατος του προήλθε από ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις

Ζακ Κωστόπουλος: Ο θάνατος του προήλθε από ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις

Η αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου προέκυψε μετά από εξονυχιστικό έλεγχο ειδικών επιστημόνων που έκανε η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, κατέθεσε στο ΜΟΔ η ιατροδικαστής Σουλτάνα Μαριανού.

Η κ. Μαριανού κατέθεσε ότι σειρά επιστημόνων εξέτασαν κάθε πιθανή αιτία θάνατου με ενδελεχείς, ιστολογικές, τοξικολογικές και άλλες εξετάσεις, επιβεβαιώνοντας όσα αναφέρονται στην έκθεση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, την οποία συνυπέγραψε με τον συνάδελφο της Νίκο Καλόγρηα.

Η μάρτυρας ήταν απόλυτη πως ο θάνατος του 33χρονου ακτιβιστή προήλθε από ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου τονίζοντας: «Ψάξαμε όλα τα πράγματα ένα προς ένα. Η αιτία θανάτου δεν ήταν σαφής και προχωρήσαμε σε περαιτέρω έρευνα, λήψη βιολογικών υλικών για να διαπιστώσουμε αιτία θανάτου. Τα τραύματα ήταν πολλά, αλλά από μόνα τους δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο. Για επιβεβαίωση στείλαμε υλικό στα εργαστήρια της Θεσσαλονίκης. Εφόσον δεν είχαμε καμία άλλη αιτία, δεν υπήρχε κάτι, καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα, ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου συνεπεία οργανικού στρες» κατέθεσε αναφέροντας πως μέλημα τους ήταν «να μη μας διαφύγει κάτι».

Σύμφωνα με την ιατροδικαστή, δεν διαπιστώθηκε κάποια προγενέστερη ασθένεια που να συνέβαλε στο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, πλην εκείνης στο ήπαρ η οποία σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με τον θάνατο του ακτιβιστή: «Υπήρχε μια βαριά ηπατική βλάβη που τη βλέπουμε σε αρκετούς ανθρώπους. Δεν αποτελεί καν αιτία θανάτου. Δεν είχε προηγηθεί κάποια νοσηλεία που να δικαιολογεί αιφνίδιο θάνατο λόγω ρήξης ήπατος. Μπορεί να προκληθεί από χρόνια χρήση φαρμάκων ή κάποια ασθένεια που έχει περάσει».

Σε ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής που ζήτησε να διευκρινίσει αν υπήρξε εύρημα για νόσημα υπεύθυνο για το θάνατο του 33χρονου, η κ. Μαριανού ήταν κάθετη: «Όχι. Αυτό τουλάχιστον απέδειξαν οι εξετάσεις. Δεν μπορούμε να μιλούμε θεωρητικά. Απαντάμε με βάση τα ευρήματα. Ούτε αποκρύψαμε κάτι ούτε τίποτα. Όλα είναι υπογεγραμμένα και μπορεί να ερωτηθεί ξεχωριστά ο κάθε επιστήμονας που υπογράφει».

Η μάρτυρας ανέφερε ότι η ιστολογική εξέταση δεν έδειξε κάποια βλάβη στην καρδιά, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ισχαιμικό επεισόδιο να είχε ξεκινήσει ενώ ο 33χρονος βρισκόταν εγλωβισμένος μέσα στο κοσμηματοπωλείο.

Η υπεράσπιση υπέβαλε δεκάδες ερωτήσεις που κατέτειναν στην εκδοχή της ενδεχόμενης προϋπάρχουσας ασθένειας που συνέβαλε στον θάνατο του θύματος.

-Υπεράσπιση: Υπάρχουν περιγραφές ότι το προηγούμενο βράδυ είχε έντονη εφίδρωση. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην περίπτωσης του Ζακ Κωστόπουλου;

-Μάρτυρας: Αν δηλαδή το προηγούμενο βράδυ έπαθε έμφραγμα; Δεν είναι εύρημα. Δεν βρέθηκε κάτι.

-Υπεράσπιση: Το στρες είναι η φυσική, η ψυχολογική δύναμη που διαταράσσει ισορροπία. Οι εργώδεις προσπάθειες του θανόντος πριν από τα χτυπήματα, όταν προσπαθούσε να βγει από το μαγαζί, εντάσσεται σε αυτό που λέτε στρες; Όταν σήκωνε τον πυροσβεστήρα των έξι κιλών, όταν χτυπάει την πόρτα να βγει… μπορείτε να αποκλείσετε το επεισόδιο να ξεκίνησε εκείνη τη στιγμή;

Μάρτυρας: Όχι.

Η διαδικασία συνεχίζεται.