Ζαχάροβα: Απείλησε με κατάσχεση των δυτικών περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία ως αντίποινα

Ζαχάροβα: Απείλησε με κατάσχεση των δυτικών περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία ως αντίποινα

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας άφησε να εννοηθεί ότι η Μόσχα δεν είχε εγκαταλείψει την ιδέα της κατάσχεσης δυτικών περιουσιακών στοιχείων και επιχειρήσεων στη χώρα, επικρίνοντας παράλληλα δριμύτατα τις κυβερνήσεις που έπληξαν τη Ρωσία με κυρώσεις.

Η Ζαχάροβα προειδοποίησε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να «δράσει ανάλογα» εάν η Δύση αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τα «παγωμένα» κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας - μεταξύ των οποίων περίπου 300 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας.

Η χρήση των κεφαλαίων «θα ερμηνευθεί από εμάς ως παράνομη και προκλητικά εχθρική επίθεση, δίνοντάς μας το δικαίωμα να λάβουμε αντίποινα για την προστασία των συμφερόντων μας», είπε την Τετάρτη.

Ανώτατοι δυτικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοσέπ Μπορέλ, πρότειναν την κατάσχεση των παγωμένων assets για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.

Η Ζαχάροβα χαρακτήρισε την κίνηση της Δύσης να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ξένα περιουσιακά στοιχεία των δυτικών χωρών, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που βρίσκονται στο έδαφος της χώρας μας», είπε.

Αν η Δύση απέτυχε να τηρήσει τις αρχές της δημοκρατίας, μιας ανοιχτής οικονομίας, της ιδιωτικής ιδιοκτησίας και της δικαστικής ανεξαρτησίας, τότε «θα το αναγνωρίσουμε αυτό και θα ενεργήσουμε ανάλογα», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.