Ζ. Μπορέλ: Η κατάσταση με την Τουρκία έχει χειροτερέψει

Ζ. Μπορέλ: Η κατάσταση με την Τουρκία έχει χειροτερέψει

Η κατάσταση σχετικά με την Τουρκία έχει χειροτερέψει τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Όλοι οι υπουργοί πιστεύουν ότι δεν έχουμε δει θεμελιώδη αλλαγή κατεύθυνσης στη συμπεριφορά της Τουρκίας. Αντιθέτως, από πολλές πλευρές, η κατάσταση έχει χειροτερέψει» σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η αξιολόγηση από την πλευρά των υπουργών δεν είναι θετική, ενώ κάθε υπουργός θα ενημερώσει τον επικεφαλής της κυβέρνησής του πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει στο τέλος της εβδομάδας.

Σε κάθε περίπτωση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εκτιμήσει την κατάσταση σχετικά με την Τουρκία και «θα λάβει τις αποφάσεις που θεωρεί αρμόζουσες», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ, υπογραμμίζοντας ότι «όχι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά όλα τα κράτη-μέλη γνωρίζουν πολύ καλά την ανάγκη να εκτιμηθεί προσεκτικά η κατάσταση με την Τουρκία».

Ν. Δένδιας: H στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση για όλη την ΕΕ

Νωρίτερα, υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη ενημέρωση που παρείχε προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίασης των ΥΠΕΞ της ΕΕ, είχε υπογραμμίσει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως είπε έγινε εκτεταμένη συζήτηση για την τουρκική παραβατικότητα ενώ «διαπιστώθηκε ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της ΕΕ από το συμβούλιο του Οκτωβρίου» 

Αντίθετα, σημείωσε ο κ. Δένδιας, η Τουρκία  συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της. «Και μάλιστα κάτω από ένα πλαίσιο που είναι εντελώς απαράδεκτο. Την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 νμ», είπε.

Όπως εξήγησε  η σύμβαση που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12νμ είναι τμήμα του ευρωπαϊκού δικαίου και την έχει ήδη επικυρώσει η ίδια η ΕΕ άρα η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης.

Κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία και αυτό είναι που θα συζητηθεί στο Ευρωπαικό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα.