Z. Μπολσονάρου για τους νεκρούς από κορονοϊό: «Και τι θέλετε να κάνω;»

Z. Μπολσονάρου για τους νεκρούς από κορονοϊό: «Και τι θέλετε να κάνω;»

Η οργή στη Βραζιλία ξεχειλίζει όπως φαίνεται ύστερα από μια κυνική δήλωση του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου για τους νεκρούς από κορονοϊό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Estado De Minas όταν ο Μπολσονάρου ρωτήθηκε για τους νεκρούς από κορονοϊό οι οποίοι ξεπέρασαν αυτούς της Κίνας, απάντησε «ε και τι θέλετε να κάνω;».

Οι νεκροί στη Βραζιλία, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ξεπέρασαν εκείνους της Κίνας, φτάνοντας στους 5.513 με τα κρούσματα να αγγίζουν τις 80.000.

Την ίδια, όλο και περισσότεροι πολίτες ζητούν να κινηθεί διαδικασία παραπομπής του Βραζιλιάνου προέδρου λόγω των χειρισμών του αναφορικά με το ζήτημα του κορονοϊου. Σύμφωνα με την εταιρεία DataFolha, το 45% των Βραζιλιάνων τάσσεται υπέρ της παραπομπής του στη Γερουσία για δίκη. 

Ο πρώην πρόεδρος Λουίς Ιγνάσιο Ντα Σίλβα Λούλα έγραψε στο Twitter για το θέμα «Τα πράγματα είναι σοβαρά».

Την ώρα που τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω του κορονοϊού, η αποχώρηση κυβερνητικών στελεχών βαραίνει ακόμα περισσότερο το κλίμα για τον Μπολσονάρου.

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο και σε τέσσερις μεγάλες πόλεις, οι υγειονομικοί προειδοποιούν ότι σύντομα τα νοσοκομεία δεν θα μπορούν να δεχθούν άλλους ασθενείς. Στο Μανάους, την μεγαλύτερη πόλη του Αμαζονίου, οι τοπικοί αξιωματούχοι σκάβουν μαζικούς τάφους έλλειψη χώρου, σύμφωνα με το Associated Press.

Προ ημερών, ο εξαιρετικά δημοφιλής Υπουργός Δικαιοσύνης Σέρζιου Μόρου ανακοίνωσε την παραίτησή του στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατηγορώντας τον ακροδεξιό πρόεδρο της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου για πολιτική παρέμβαση στο έργο και τις εξουσίες της δικαιοσύνης και στην επιβολή του νόμου.

Η αποχώρηση Μόρου ακολούθησε την απόλυση-- ενός άλλου δημοφιλούς μέλους της κυβέρνησής του, του Υπουργού Υγείας Λουίζ Ενρίκε Μαντζέτα, ο οποίος τασσόταν υπέρ των μέτρων περιορισμού του πληθυσμού, σε αντίθεση με τον πρόεδρο, που δεν ήθελε να σταματήσει την οικονομική δραστηριότητα. 

AP Photo/Andre Borges