ΓΔ: 904,79 -2,29 (-0,25 %)

Τζίρος: 44,83 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2024η
Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021

ΓΔ: 904,79 -2,29 (-0,25 %)

Τζίρος: 44,83 εκατ. €   RT

Ζ. Μακρή: Υπό συζήτηση η παράταση του σχολικού έτους για δύο εβδομάδες

Ζ. Μακρή: Υπό συζήτηση η παράταση του σχολικού έτους για δύο εβδομάδες

Στην παράταση του σχολικού έτους κατά δυο εβδομάδες προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με την αρμόδια υφυπουργό Ζέττα Μακρή να σημειώνει ότι «είναι ένα θέμα που συζητείται, χωρίς να το έχουμε αποφασίσει» και να ξεκαθαρίζει πως σε καμία περίπτωση δεν θα παραταθεί έως και τον Ιούλιο.

Μιλώντας στο Mega  η υφυπουργός Παιδείας τόνισε ότι το θέμα δεν είναι η κάλυψη της ύλης,  που έχει καλυφθεί μέσω της τηλεκπαίδευσης, «αλλά επειδή θεωρούμε ότι η διά ζώσης εκπαίδευσης παίζει σημαντικό ρόλο». Το υπουργείο έχει ανά πάσα στιγμή γνώση της ύλης που διδάσκεται, πρόσθεσε και τόνισε ότι κρίνεται σκόπιμο - αν αποφασιστεί η παράταση - επειδή η επαφή με το σχολικό περιβάλλον κρίνεται απαραίτητη για τα παιδιά. «Όταν έχουμε τα πλήρη δεδομένα θα αποφασίσουμε το καλύτερο για τα παιδιά και την εκπαιδευτική κοινότητα», συμπλήρωσε.

«Εάν παραταθεί το σχολικό έτος, κάνω μια εκτίμηση ότι αυτό θα είναι για δύο εβδομάδες. Σε καμία περίπτωση δε θα είναι ο Ιούλιος, όπως έχει δηλώσει και η υπουργός», ξεκαθάρισε.

Σχετικά με το τι θα γίνει με τις προαγωγικές εξετάσεις, αλλά και τις πανελλαδικές, η κ. Μακρή τόνισε ότι για τις προαγωγικές, όταν το υπουργείο αποφασίσει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα τι πρέπει να κάνει, θα πληροφορηθούν έγκαιρα και οι γονείς, και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.

«Για τις πανελλαδικές, ο στόχος είναι να γίνουν στην ώρα τους. Ήδη έχει μειωθεί κατά 30% η ύλη από τον Ιανουάριο και το γνωρίζουν οι μαθητές. Δεν εξετάζεται περαιτέρω μείωση της ύλης. Για τα παιδιά που είναι σε σεισμόπληκτες περιοχές υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις, θα εξεταστεί το σχετικό αίτημα για τα παιδιά της Λάρισας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στο πότε και πώς θα γίνει το άνοιγμα το σχολείων, η κ. Μακρή είπε ότι «η επιθυμία μας είναι τα σχολεία να λειτουργήσουν διά ζώσης. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό παρά τις αποφάσεις των ειδικών. Οι εισηγήσεις των ειδικών επέβαλαν αυτή την απόφαση, και δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά».

Αναφορικά με το πότε θα βγει το voucher των 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για την τηλεκπαίδευση μαθητών και φοιτητών, η Ζέττα Μακρή είπε ότι είμαστε ένα από τα υπουργεία που έχουν εμπλοκή σε αυτό. Τόνισε δε ότι γνωρίζουμε ότι μόλις δημοσιευτεί στο ΦΕΚ θα ανέβει η πλατφόρμα για τους παρόχους και μετά με τους δικαιούχους, θα αφορά σε περίπου 525.000 άτομα και θα καλυφθούν περίπου 325 χιλιάδες οικογένειες και σημείωσε ότι «το θέμα έχει μπει στις ράγες και θα γίνει όσο γίνεται νωρίτερα. Εκτιμώ ότι αυτό θα γίνει πριν το Πάσχα, ωστόσο στο υπουργείο δεν έχουμε την ευθύνη της υλοποίησης».

Τέλος, γιατί τα ειδικά σχολεία παραμένουν ανοιχτά, η ίδια σημείωσε ότι δεν έκλεισαν ποτέ διότι οι τάξεις εκεί είναι ολιγομελείς και η φύση της εκπαίδευσης των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτά επιβάλει τη συνέχιση της διά ζώσης διδασκαλίας. «Για αυτό το λόγο έχουν προτεραιότητα και έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί στο εκπαιδευτικό προσωπικό, και στα παιδιά που είναι άνω των 16 ετών με την έγκριση των κηδεμόνων», κατέληξε.