Εισβολή καθηγητών και μαθητών στο υπουργείο Παιδείας

Εισβολή καθηγητών και μαθητών στο υπουργείο Παιδείας

Εισβολή στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν συγκεντρωθέντες που διαμαρτύρονταν για τον νόμο Γαβρόγλου και τις αλλαγές στην Παιδεία.

Λίγο πριν τις 2 μ.μ. μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας, μπήκαν στον προαύλιο χώρο του υπουργείου και στη συνέχεια μέσα στο κτήριο αφού... σήκωσαν τα ρολά που νωρίτερα είχε κατεβάσει ο Κ. Γαβρόγλου. 

Μετά την εισβολή, ομάδα μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών βρέθηκαν στον πέμπτο όροφο, έξω από το γραφείο του υπουργού με ορισμένους από τους εισβολείς να φωνάζουν ότι «το υπουργείο τελεί υπό κατάληψη μέχρι να έρθει ο Γαβρόγλου». Στη συνέχεια ύψωσαν πανό στο γραφείο του υπουργού Παιδείας και αποχώρησαν.

Ωστόσο, ομάδα αναπληρωτών εκπαιδευτικών πραγματοποίησε κατάληψη σε γραφείο δίπλα από αυτό του υπουργού Παιδείας, δηλώνοντας ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να επιστρέψει ο κ. Γαβρόγλου, ενώ οι υπόλοιποι έκαναν συνέλευση στο αμφιθέατρο του υπουργείου μαζί με τα συντονιστικά μαθητών και φοιτητών προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Το συλλαλητήριο είχε ξεκινήσει στη 1 μ.μ. με τους συγκεντρωθέντες να διαμαρτύρονται ενάντια στο νομοσχέδιο για το νέο λύκειο και τις προωθούμενες αλλαγές στην παιδεία, με κεντρικό σύνθημα «Αγώνας μαζικός, πανεκπαιδευτικός, θα είναι η απάντηση από δω και μπρος».

Μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί ζητούσαν συνάντηση με τον υπουργό παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος απουσίαζε από το υπουργείο. 

Δείτε βίντεο από την εισβολή στο υπουργείο Παιδείας:

Το υπουργείο Παιδείας είχε κατεβάσει ρολά σήμερα, από τις 11.30 μ.μ., με αφορμή το συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, την ΟΛΜΕ και συλλόγους αναπληρωτών δασκάλων, που είχαν ως κύριο αίτημα τις μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων με 25.000 διορισμούς. Στην πορεία συμμετείχαν επίσης μαθητές και μέλη φοιτητικών συλλόγων.

Η κεντρική είσοδος του υπουργείου Παιδείας ήταν κλειστή, ενώ στον αύλειο χώρο βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας είχαν αποχωρήσει από τις 11.30 π.μ. κατόπιν εντολής του υπουργού Κ. Γαβρόγλου.

Συγκεκριμένα, με έγγραφο της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου Παιδείας στους υπαλλήλοιυς του Υπουργείου επιτράπηκε να αποχωρήσουν στις 11.30 π.μ. σήμερα από την εργασία τους. Όπως ανέφερε το έγγραφο: «Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 παρέχεται η δυνατότητα πρόωρης αποχώρησης (στις 11:30) στους υπαλλήλους των Γενικών Γραμματειών του ΥΠ.Π.Ε.Θ.». 

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου έδωσε εντολή στους υπαλλήλους να φύγουν νωρίτερα, σε μέρα που έχει προγραμματιστεί διαμαρτυρία εκπαιδευτικών. Αρκετοί υπάλληλοι, μάλιστα, δεν πηγαίνουν καθόλου στην εργασία τους, εφόσον πρόκειται να αποχωρήσουν σε τρεις ώρες. Το γεγονός, δεδομένου ότι οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών πραγματοποιούνται πολύ συχνά Παρασκευή προσφέρει ένα άτυπο τριήμερο στους υπαλλήλους του Υπουργείου.