YouTuber προκαλεί πολεμική τασσόμενος υπέρ της ίδρυσης ναζιστικού κόμματος στη Βραζιλία

YouTuber προκαλεί πολεμική τασσόμενος υπέρ της ίδρυσης ναζιστικού κόμματος στη Βραζιλία

Η τοποθέτηση YouTuber υπέρ της δημιουργίας βραζιλιάνικου ναζιστικού κόμματος κατά τη διάρκεια πολύ δημοφιλούς προγράμματος που παρουσίαζε προκάλεσε πολεμική στη Βραζιλία και την έναρξη έρευνας ποινικής φύσης από τη γενική εισαγγελία για φερόμενο εγκωμιασμό του ναζισμού.

«Νομίζω πως θα έπρεπε να υπάρχει ναζιστικό κόμμα αναγνωρισμένο από τον νόμο», είπε ο Μπρούνου Αγιούμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του με βουλευτές για την εκπομπή του Flow Podcast, η οποία συγκαταλέγεται στις πιο δημοφιλείς στη Βραζιλία, με 3,6 εκατ. συνδρομητές στο YouTube και άλλο ένα εκατομμύριο στην πλατφόρμα Twitch.

Έκρινε ακόμη κατά τη διάρκεια της εκπομπής ότι «η ριζοσπαστική αριστερά έχει πολύ περισσότερο χώρο από τη ριζοσπαστική δεξιά, και οι δύο θα έπρεπε να έχουν χώρο», επιχειρηματολογώντας υπέρ της ίδρυσης βραζιλιάνικου ναζιστικού κόμματος.

«Αν κάποιος θέλει να είναι κατά των εβραίων, έχει το δικαίωμα»

 

«Αν κάποιος θέλει να είναι εναντίον των εβραίων, θεωρώ πως έχει δικαίωμα να είναι», πρόσθεσε ο παρουσιαστής, ο οποίος κατόπιν ζήτησε συγγνώμη και υποστήριξε ότι δεν ήταν «εντελώς νηφάλιος» όταν έκανε αυτή την τοποθέτηση.

Το βίντεο της εκπομπής αποσύρθηκε από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και η εταιρεία παραγωγής Estudio Flow ανακοίνωσε χθες με δελτίο Τύπου πως απέλυσε τον παρουσιαστή.

Ισραηλιτικές οργανώσεις, θεσμοί και πολιτικές προσωπικότητες καταδίκασαν τις δηλώσεις αυτές.

«Ο λόγος μίσους και η υπεράσπιση του λόγου μίσους έχουν φρικτές συνέπειες για την ανθρωπότητα και ο ναζισμός είναι η μεγαλύτερη ιστορική απόδειξη», ήταν η αντίδραση της Ισραηλιτικής Συνομοσπονδίας της Βραζιλίας (CONIB).

«Όχι, η υπεράσπιση του ναζισμού δεν είναι ελευθερία της έκφρασης», συνόψισε μέσω Twitter η πρεσβεία της Γερμανίας στη Βραζιλία. Η υπεράσπιση του ναζισμού «είναι έλλειψη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων και των επιζώντων του καθεστώτος αυτού και σημαίνει πως αγνοείς τις φρικαλεότητες που προκάλεσε», πρόσθεσε.

Η γενική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι θα αναλύσει «το περιεχόμενο των δηλώσεων» στο πλαίσιο έρευνας για το «φερόμενο αδίκημα του εγκωμιασμού του ναζισμού».

Κεντρώος βουλευτής, ο Κιμ Καταγκίρι (του κόμματος Podemos), παρών κατά τη διάρκεια της εκπομπής, αντιμετωπίζει επίσης έρευνα της εισαγγελίας, διότι υποστήριξε πως «η Γερμανία διέπραξε σφάλμα ποινικοποιώντας το ναζιστικό κόμμα».