Ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο οι εμβολιασμοί εντός της εβδομάδας

Ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο οι εμβολιασμοί εντός της εβδομάδας

Νέο ημερήσιο ρεκόρ στους εμβολιασμούς αναμένεται να καταγραφεί σήμερα καθώς εκτιμάται ότι περισσότεροι από 34.000 άνθρωποι θα εμβολιαστούν μέχρι το βράδυ, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Ήδη, όπως είπε έχουν γίνει 915.000 εμβολιασμοί στην Ελλάδα και «εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεπεράσουμε το 1 εκατομμύριο».

Ο κύριος Θεμιστοκλέους είπε ότι οι περισσότερες από 300 μοναδικές δόσεις μεταφέρθηκαν στα νησιά από την αρχή της επιχείρησης «Ελευθερία» και προσέθεσε ότι «πηγαίνοντας 2 και 3 φορές εκεί, στα νησιά έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι ήθελαν να εμβολιστούν» αναφέροντας το παράδειγμα του Καστελόριζου.

Είπε, επίσης, ότι αναφέρθηκαν 1.266 συμβάντα που αφορούσαν τις παρενέργειες για το εμβόλιο, αλλά ελάχιστα τελικά συνδέθηκαν με τη χρήση του εμβολίου. «Έως σήμερα έχουν καταγραφεί μόνο 6 περιπτώσεις σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς» είπε.

Σε ερωτήσεις που δέχτηκε ο κύριος Θεμιστοκλέους για το ζήτημα της διαφάνειας και της παρέμβασης στη σειρά προτεραιοποίησης, είπε ότι υπάρχουν αναφορές και έχουν εντοπιστεί ήδη κάποιες περιπτώσεις που συνέβη αυτό και οι υπεύθυνοι έχουν κληθεί να λογοδοτήσουν.

Ωστόσο τόνισε ότι είναι λίγα τα περιστατικά παράκαμψης και είπε ότι «έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις όπου υπήρχαν ευθύνες, τις οποίες αποδώσαμε, και το ίδιο θα κάνουμε για οποιαδήποτε νέα περίπτωση καταγραφεί». Να είστε σίγουροι ότι διερευνώνται όλα τα περιστατικά που καταγγέλλονται, κατέληξε.

Ο κύριος Θεμιστοκλέους έκανε ακόμη λόγο για αυξημένες παραδόσεις εμβολίων τον Απρίλιο και είπε ότι όταν θα υπάρχουν τα στοιχεία, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, θα ανακοινωθούν πόσες δόσεις αναμένονται από κάθε εταιρεία και πότε θα μπορέσει να ξεκινήσει και ο εμβολιασμός για τις ηλικίες κάτω των 50 ετών.