Ξεπέρασαν τους 3.400 οι νεκροί στη Σουηδία - 147 θύματα σε μία ημέρα

Ξεπέρασαν τους 3.400 οι νεκροί στη Σουηδία - 147 θύματα σε μία ημέρα

Σε 3.460 ανέρχονται πλέον τα θύματα της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην σκανδιναβική χώρα, καθώς μόνο το τελευταίο 24ωρο σχεδόν 150 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από επιπλοκές της νόσου. Παράλληλα, τα κρούσματα κατέγραψαν αύξηση κατά 637 και συνολικά αγγίζουν τις 28.000, την στιγμή που οι γειτονικές χώρες καταγράφουν σημαντικά μικρότερους αριθμούς κρουσμάτων και νεκρών.

Πιο αναλυτικά, Νορβηγία και Φιλανδία έχουν καταγράψει αντίστοιχα 8.158 και 6.054 κρούσματα, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί προς το παρόν λιγότεροι από 300 θάνατοι στις δύο σκανδιναβικές χώρες.

Τα νέα στοιχεία υποδηλώνουν μία σημαντική αύξηση, μετά την μείωση που είχε παρατηρηθεί κατά την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η σουηδική κυβέρνηση εξακολουθεί να τηρεί μία διαφορετική στάση συγκριτικά με την συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών, χωρίς να έχει προχωρήσει στην απαγόρευση κυκλοφορίας ή στο κλείσιμο καταστημάτων.

Το υψηλότερο θλιβερό ρεκόρ ήταν την 21η Απριλίου όταν 185 άνθρωποι πέθαναν από τον ιό σε ένα 24ωρο, ενώ στις 10 Μαΐου, η χώρα ανέφερε μόνο 5 νέους θανάτους και 348 κρούσματα.

Τα νέα θύματα, έρχονται σε μια στιγμή που οι σουηδικές αρχές σκοπεύουν να προσλάβουν μόνιμα έως και 10.000 επιπλέον άτομα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στη φροντίδα ηλικιωμένων που εκτίθενται στον ιό.

Ανακοινώθηκε επίσης σήμερα ότι οι σουηδικές αρχές και τα συνδικάτα θα προσλάβουν μόνιμα έως και 10.000 επιπλέον βοηθούς νοσηλευτικής και εργαζόμενους στη φροντίδα για την αντιμετώπιση των αποτυχιών στη φροντίδα ηλικιωμένων. Η αύξηση του προσωπικού είναι το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης, της μεγαλύτερης εργατικής ένωσης της Σουηδίας Kommunal, και των δήμων της χώρας που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση της φροντίδας ηλικιωμένων.

Fredrik Sandberg/TT via AP