Ξεπέρασαν τους 3.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ

Ξεπέρασαν τους 3.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ

Ο αριθμός των νεκρών που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασε τους 3.000 το βράδυ της Δευτέρας, ενώ ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 163.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Οι ΗΠΑ είναι μακράν η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον κόσμο (163.429), ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 έχουν φθάσει πλέον τους 3.008. Το ορόσημο των 2.000 θανάτων ξεπεράστηκε μόλις το Σάββατο.

Εχθές ο Άντριου Κουόμο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, της πολιτείας που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τους 1.200, απηύθυνε έκκληση προς τους επαγγελματίες του τομέα υγείας να μεταβούν στην Ν. Υόρκη και να βοηθήσουν το υπερφορτωμένο λόγω του κορονοϊού σύστημα υγείας.

«Σας παρακαλώ, ελάτε τώρα να μας βοηθήσετε στη Νέα Υόρκη», είπε ο Κουόμο κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων σε ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο που έχει στηθεί στο συνεδριακό κέντρο Τζέικομπ Κ. Τζάβιτς στο Μανχάταν. «Χρειαζόμαστε βοήθεια», μετέδωσε το Reuters.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε παραδεχτεί ότι ο αριθμός των θανάτων μπορεί να φτάσει ανάμεσα σε 100.000 ως 200.000, αποδεχόμενος την εκτίμηση του Άντονι Φαούτσι, ο οποίος επίσης εκτίμησε ότι τα κρούσματα του κορονοϊού μπορεί να είναι εκατομμύρια και οι θάνατοι να φτάσουν ή να ξεπεράσουν τις 100.000. 

Ο Φαούτσι, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNN χαρακτήρισε τον ιό «κινούμενο στόχο» είπε ότι αναμένονται εκατομμύρια κρούσματα και 100.000 θάνατοι στις ΗΠΑ. Εν τούτοις επανέλαβε ότι οι προβλέψεις αυτές «μπορεί να αλλάξουν». Ο Τραμπ τόνισε πως εάν οι αρχές των ΗΠΑ μπορέσουν να συγκρατήσουν τον αριθμό των θανάτων σε 100.000 ως 200.000 ώστε τα θύματα να μη φθάσουν τα 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους κατά τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, αυτό θα σημαίνει πως «κάναμε πολύ καλή δουλειά».

AP Photo/Chris Carlson