Ξεπέρασαν τους 1.100 οι νεκροί - 33 νέα κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο
Κορονοϊός

Ξεπέρασαν τους 1.100 οι νεκροί - 33 νέα κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο

Η επιδημία πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορονoϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.100 ανθρώπους στην Κίνα, βάσει της καταμέτρησης του Γαλλικού Πρακτορείου μετά την ανακοίνωση της επαρχιακής επιτροπής υγείας στη Χουμπέι ότι ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης καταγράφηκαν 97 νέοι θάνατοι.

Σύμφωνα με τον ημερήσιο απολογισμό των επαρχιακών υγειονομικών αρχών, στη Χουμπέι, εστία της επιδημίας, εντοπίστηκαν επίσης χθες 1.638 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Το σύνολο των επαληθευμένων με εργαστηριακές εξετάσεις κρουσμάτων στη Χουμπέι έφθασε τα 33.366.

Συνολικά στην ηπειρωτικά χώρα έχουν εκδηλωθεί 97 νέοι θάνατοι και 2.015 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας. Με βάση τα τελευταία στοιχεία ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ανήλθε σε 1.113, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 44.653.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters τα ημερήσια ανακοινωθέντα κρούσματα από την Εθνική Επιτροπή Υγείας είναι αισθητά μειωμένα σε σχέση με τον αριθμό που είχε ανακοινωθεί χθες, Τρίτη, (2.478) και τη Δευτέρα (3.062).

Επίσης και ο αριθμός των νέων θανάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα (97) μειώθηκε για πρώτη φορά σε ημερήσια βάση από τις 2 Φεβρουαρίου. Το Πεκίνο είχε γνωστοποιήσει χθες 108 θανάτους.

Ο ιατρικός σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης Zhong Nanshan δήλωσε ότι ο αριθμός των νέων υποθέσεων πέφτει σε ορισμένες επαρχίες και η πρόγνωση ότι η επιδημία θα φτάσει στο αποκορύφωμά της «ως τα μέσα ή τα τέλη Φεβρουαρίου».

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

«Ελπίζω ότι αυτό το ξέσπασμα  θα μπορούσε να έχει τελειώσει μέχρι τον Απρίλιο», δήλωσε στο Reuters ο Zhong Nanshan

Στην Ουχάν, μεγαλούπολη 11 εκατομμυρίων κατοίκων που τελεί υπό αποκλεισμό επί εβδομάδες, ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 820.

Τριάντα εννέα νέα κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο

Τριάντα εννέα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό εντοπίστηκαν πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο παραμένει ακινητοποιημένο έξω από το λιμάνι στη Γιοκοχάμα, με 3.700 επιβάτες ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας. Με τον εντοπισμό των νέων κρουσμάτων, το σύνολο στο κρουσμάτων αυξάνεται σε 174, μετέδωσε το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν σε 53 επιβαίνοντες στο κρουαζιερόπλοιο έδειξαν ότι 39 έχουν μολυνθεί, τόνισε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Κατσουνόμπου Κάτο, προσθέτοντας ότι ένας από τους υπεύθυνους για την καραντίνα έχει επίσης μολυνθεί από τον ιό.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Ιράν: Υπέκυψε μια ασθενής πιθανόν από κορονοϊό

Μια Ιρανή υπέκυψε σε λοίμωξη που πιθανόν να οφείλεται στον κορονοϊό, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της κρατικής ιρανικής εφημερίδας IRAN, η οποία δεν επικαλείται πηγές, ενώ τοπικές αρχές στην ρωσική πόλη Τσιτά της Σιβηρίας ανακοίνωσαν σήμερα πως πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο ένας Κινέζος πολίτης αφού ανάρρωσε έπειτα από λοίμωξη από τον κινεζικό ιό.

Σύμφωνα με την IRAN, η 63χρονη Ιρανή υπέκυψε τη Δευτέρα, σε νοσοκομείο της Τεχεράνης και έχει διαταχθεί έρευνα για τα αίτια του θανάτου της. Εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας διέψευσε την πληροφορία. «Δεν έχουν υπάρξει κρούσματα του κοροναϊού στο Ιράν», δήλωσε.

Οι ιρανικές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα.

Ανάρρωσε ασθενής από τον κορονοϊό

Ένας ακόμα Κινέζος ασθενής στη Ρωσία, που είχε διακομισθή σε νοσοκομείο με επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού στα τέλη Ιανουαρίου ανάρρωσε. Το άλλο θύμα, επίσης Κινέζος πολίτης, είχε ανακοινωθεί χθες, Τρίτη ότι ανάρρωσε και βγήκε από την καραντίνα στην περιφέρεια Τιουμέν της Σιβηρίας.

Η Ρωσία έχει απομονώσει εκατοντάδες Ρώσους και Κινέζους πολίτες που έφθασαν στη χώρα από την Κίνα για να τους ελέγξει για τον COVID-19, όπως ονομάζεται πλέον επισήμως ο νέος κορονοϊός. Αυτή την εβδομάδα οι ρωσικές αρχές έβαλαν σε καραντίνα και έναν Κινέζο διπλωμάτη για προληπτικούς λόγους.

Διαβάστε ακόμα: 

ΠΟΥ για κορονοϊό: Νούμερο 1 κοινός εχθρός για ολόκληρη την ανθρωπότητα

Lancet: Ο ιός ήταν γνωστός στις κινεζικές αρχές 2 εβδομάδες πριν ανακοινωθεί

Lai Li/Xinhua via AP