Ξενάγηση του πρωθυπουργού στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Ξενάγηση του πρωθυπουργού στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, στην περιοχή της Χαλέπας, θα ξεναγηθεί το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επίσκεψη είναι προγραμματισμένη για τις 7μμ και ο πρωθυπουργός θα είναι ο πρώτος επίσημος επισκέπτης στο μουσείο, το οποίο παρουσιάζει ανάμεσα σε άλλα και τη συλλογή της οικογένειας Μητσοτάκη. Η συλλογή Κωνσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει δωρηθεί στο Δημόσιο από το 2000 και τα εκθέματά της είναι το ένα τρίτο των εκθεμάτων του μουσείου.

Όπως έγραψε χθες το Liberal.gr το νέο αρχαιολογικό μουσείο στη Χαλέπα θα ανοίξει αύριο Σάββατο τις πύλες του για το κοινό, με μια υπέροχη έκθεση από εξαιρετικά τεχνουργήματα. Το μουσείο είναι απολύτως έτοιμο και θεωρήθηκε προτιμότερο να ανοίξει τώρα, μαζί με το «άνοιγμα» του τουρισμού, και τα επίσημα εγκαίνια να ακολουθήσουν.

Το κτήριο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου έχει ολοκληρωθεί στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης – ΕΣΠΑ 2007-2013. Η οργάνωση της έκθεσης και ο εξοπλισμός των αποθηκών χρηματοδοτήθηκε με 3.300.00 ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης - ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς και από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας Κρήτης. Έχει εμβαδόν 6.000 τετραγωνικών μέτρων και αποτελεί ήδη τοπόσημο για την πόλη.

Η έκθεση ακολουθεί την πορεία μέσα στον χρόνο, που διαπερνά τους προϊστορικούς οικισμούς και τις πόλεις των ιστορικών χρόνων της περιφερειακής ενότητας των Χανίων, αναδεικνύοντας την κοινωνική και διοικητική οργάνωση, τη θρησκεία, το εμπόριο, την καθημερινή ζωή των κατοίκων τους. Διαρθρώνεται σε πέντε θεματικούς άξονες, περιλαμβάνει πλήθος νέων εκθεμάτων, που για πρώτη φορά βγαίνουν από τις αποθήκες, ενώ δεν φείδεται των ψηφιακών μέσων, ώστε η έκθεση να γίνεται περισσότερο κατανοητή και ελκυστική στους επισκέπτες της.

Περισσότερα από 3.500 αντικείμενα συγκροτούν την έκθεση, εκ των οποίων περίπου 1.000 εκτίθενται για πρώτη φορά. Το κτήριο παρέχει μεγάλους χώρους για τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων. «Αποτελεί όχι μόνο κιβωτό για τη διαφύλαξη του εξαιρετικά πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της περιφερειακής ενότητας των Χανίων, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό οικονομικό και αναπτυξιακό πόρο για την Κρήτη, και για τη χώρα. Τα Χανιά αποκτούν έναν επιπλέον χώρο πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας» σύμφωνα με όσα έχει πει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Η κα Μενδώνη θα είναι παρούσα κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στην Κρήτη για το προσυνέδριο της ΝΔ. Θα επισκεφθεί και άλλα έργα στο νησί, για να δει την πορεία τους.

Διαβάστε ακόμα: Η αρχαιολογική συλλογή Μητσοτάκη εκτίθεται ολόκληρη για πρώτη φορά