Ξεμένει από εργατικά χέρια ο αγροτικός τομέας της Ευρώπης

Ξεμένει από εργατικά χέρια ο αγροτικός τομέας της Ευρώπης

Το εμπόριο φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη αναμένεται να δεχθεί βαρύ πλήγμα από την πρωτοφανή πανδημία του κορονοϊού κυρίως λόγω του γεγονός ότι οι μετακινήσεις και οι μεταφορές έχουν παραλύσει σχεδόν παντού. 

Πριν λίγες μέρες, ο γενικός γραμματέας της μεγαλύτερης Ένωσης αγροτών παραγωγών COPA-COGECA προειδοποίησε για το διόλου απίθανο ενδεχόμενο να υπάρχουν ελλείψεις σε εποχικά κυρίως και όχι μόνο αγροτικά προϊόντα. 

Η Ισπανία και η Ιταλία οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας στην Ευρώπη και θεωρούνται «μεγάλες δυνάμεις» στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.

Στην Ιταλία, σύμφωνα με την ένωση Coldiretti περίπου το 25% της παραγωγής εξαρτάται από τουλάχιστον 370.000 εποχικούς εργάτες από το εξωτερικό, κυρίως από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία οι οποίοι προφανώς δεν θα ταξιδέψουν. Στην Ισπανία, οι παραγωγοί φράουλας στην Ουέλβα, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα αφού δεν υπολογίζουν τους 20.000 Μαροκινούς εργάτες, οι οποίοι έρχονται κάθε Άνοιξη για την σοδειά.

Όμως από την γκρίζα εικόνα που διαμορφώνεται στις δύο παραπάνω χώρες δεν θα ξεφύγουν όπως φαίνεται ούτε η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία.

Στη Γαλλία, η ένωση FNSEA ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι υπάρχει έλλειψη τουλάχιστον 200,000 εργατών, απευθύνοντας μάλιστα πρόσκληση σε φοιτητές και ανέργους να "βάλουν ένα χεράκι" στην αποκομιδή φράουλας και σπαραγγιών. Στη Βρετανία, η Εθνική Ένωση Αγροτοπαραγωγων υπολογίζει ότι οι ελλείψεις θα φτάσουν τις 100,000, εργάτες που συνήθως προέρχονται από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, κυρίως Πολωνία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Το Λονδίνο μάλιστα απεύθυνε μια ιδιότυπη πρόσκληση μέσω του αρμόδιου υπουργού στους Βρετανούς προκειμένου να "πάνε στα χωράφια για να μαζέψουν τις σοδειές". 

Με φόντο τα παραπάνω, η COPA-COGECA έγραψε ήδη σχετική επιστολή προς τις χώρες που ζητούν εργάτες επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξουν ειδικές συμφωνίες προκειμένου να μην επηρεαστεί η εφοδιαστική αλυσίδα. 

Τις εξελίξεις παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή μεγάλες ευρωπαϊκές αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως η Tesco στη Βρετανία και η Aldi στη Γερμανία. Αμφότεροι οι εκπρόσωποι τους συνιστούν ψυχραιμία και εκτιμούν ότι ελλείψεις μπορεί να υπάρχουν μόνο σε συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα και όχι σε είδη πρώτης ανάγκης. 

Την ίδια στιγμή καμπανάκι του κινδύνου χτυπάει το Επισιτιστικό Σώμα των Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενες ελλείψεις σε τρόφιμα σε όλο τον κόσμο, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τα έκτακτα μέτρα πρόληψης και προστασίας, που έχουν επιβληθεί σε όλα τα κράτη για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού.