Ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας και πΓΔΜ το 2019

Τρίτη 26 Ιουνίου 2018, 19:54
-A +A
Ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας και πΓΔΜ το 2019

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Αλβανία και πΓΔΜ τον Ιούνιο του 2019.

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε η βουλγαρική προεδρία της ΕΕ, τα κράτη μέλη ξεπέρασαν τις αντιρρήσεις που είχαν εκφράσει νωρίτερα, με το Συμβούλιο της Ευρώπης να επιβεβαιώνει και να προσθέτει ότι θα δημοσιεύσει σε λίγο τα σχετικά συμπεράσματα της συνάντησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την πΓΔΜ το Συμβούλιο της Ευρώπης προτείνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019 υπό τέσσερις προϋποθέσεις:

Εφαρμογή των επειγουσών μεταρρυθμίσεων, εφαρμογή της συμφωνίας για την ονομασία, θετική αξιολόγηση από την Κομισιόν και σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι προβλήματα είχαν ανακύψει καθώς Γαλλία, Ολλανδία και Δανία εξέφρασαν αντιρρήσεις στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Ειδικότερα, όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα, ορισμένες χώρες εξέφρασαν ανησυχίες για ζητήματα διαφθοράς και Κράτους Δικαίου, ενώ άλλες πίεζαν προκειμένου να γίνουν δεκτά τα αιτήματα που είχαν υποβάλει και οι έξι βαλκανικές χώρες (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο και Σερβία οι υπόλοιπες) προκειμένου να αυξήσει η ΕΕ την επιρροή της στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται, ότι νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε αποστείλει επιστολή προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία ζητούσε να υποστηρίξουν την ενταξιακή διαδικασία της χώρας. Μεταξύ άλλων μάλιστα επισήμαινε ότι η στήριξη των κρατών-μελών της ΕΕ είναι «τεράστιας σημασίας» για την υλοποίηση της συμφωνίας με την Ελλάδα, κάνοντας αναφορά στα ενδεχόμενα οφέλη που θα έχει και για τις δύο χώρες αλλά και την περιοχή γενικότερα.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα