Ξεκίνησε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις ο Τραμπ - «Θέλω να σας φιλήσω όλους» δήλωσε στη Φλόριντα

Ξεκίνησε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις ο Τραμπ - «Θέλω να σας φιλήσω όλους» δήλωσε στη Φλόριντα
O Ντ. Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση στη Φλόριντα
APImages

Μερικές μέρες μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο Γουόλτερ Ριντ μετά τη διάγνωση του με κορονοϊό και την ισχυρή αγωγή στην οποία υποβλήθηκε, ο Ντόναλντ Τραμπ ξανανέβηκε χθες στο βήμα στη Φλόριντα, όπου ξεκίνησε σειρά αλλεπάλληλων προεκλογικών εμφανίσεων, διαβεβαιώνοντας πως είναι «σε πλήρη φόρμα».

«Το ξεπέρασα τώρα. Λένε ότι έχω ανοσία. Νιώθω τόσο δυνατός!», είπε ο Τραμπ απευθυνόμενους στους χιλιάδες υποστηρικτές του, οι οποίοι στέκονταν ώμο με ώμο, οι περισσότεροι χωρίς να φορούν μάσκες. «Θα φιλήσω όλο τον κόσμο, τα παλικάρια, τις υπέροχες γυναίκες!».

Τα τεστ PCR στα οποία υποβάλλεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι αρνητικά στον κορονοϊό εδώ και «αρκετές ημέρες» και δεν υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσει τον ιό σε άλλους, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ο επικεφαλής γιατρός του Λευκού Οίκου.

Σε ενημερωτικό σημείωμα του Σον Κόνλεϊ που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που υποβάλλεται στο τεστ του εργαστηρίου Abbott, είναι «αρνητικός εδώ κι αρκετές ημέρες» και τα δεδομένα πιστοποιούν «έλλειψη ανιχνεύσιμης αναπαραγωγής» του SARS-CoV-2. Ο Κόνλεϊ διαβεβαιώνει ακόμη ότι ο Τραμπ υποβλήθηκε επίσης σε άλλες εξετάσεις και θα συνεχίσει να παρακολουθείται στενά.

Ωστόσο, η ομάδα των γιατρών του έχει αποφύγει επιμελώς να ξεκαθαρίσει πότε είχε υποβληθεί στο τελευταίο τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα προτού αποκαλύψει ότι μολύνθηκε. Αυτό δίνει τροφή στις υποψίες πως είχε μολυνθεί καιρό προτού διαγνωστεί αυτό, στοιχείο που εγείρει ανησυχίες για όσους είχαν συναντηθεί μαζί του ή πάει σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του.

Από την πλευρά του, ο Δρ Άντονι Φάουτσι ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ χαρακτήρισε προβληματικές τις μεγάλες συγκεντρώσεις.

Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, ο πρώην αντιπρόεδρος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, διευρύνει στις 7 εκατοστιαίες μονάδες το προβάδισμά του σε Ουισκόνσιν και Πενσιλβάνια, πολιτείες κλειδιά.

Μετά τη Φλόριντα, ο Τραμπ μεταβαίνει στην Πενσιλβάνια και στην Άιοβα. Η Πενσιλβάνια θεωρείται κλειδί για τις εκλογές δεδομένου ότι ο Τραμπ κέρδισε την πολιτεία το 2016, στη πρώτη νίκη για τους Ρεπουμπλικάνους από το 1988. 

Ο Μπάιντεν, που κάνει εκστρατεία στο Οχάιο, αποφεύγει να οργανώνει μεγάλες συγκεντρώσεις εδώ και μήνες, προβάλλοντας την ανάγκη να τηρηθούν οι συστάσεις των ειδικών για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 214.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ από το σύνολο των 7,8 εκατομμυρίων και πλέον ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.