Ξεκίνησε στη Γερουσία η δίκη του προέδρου Τραμπ

Ξεκίνησε στη Γερουσία η δίκη του προέδρου Τραμπ

Η δίκη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία ξεκίνησε και επίσημα απόψε. Σε πρώτη φάση οι γερουσιαστές θα συζητήσουν και στη συνέχεια θα κληθούν να ψηφίσουν την πρόταση –και τις πιθανές τροπολογίες της– σχετικά με τους κανόνες που θα ακολουθηθούν σε αυτήν τη δίκη.

Σύμφωνα με το Sky News αν ο πρόεδρος Τραμπ βρεθεί ένοχος, θα μπορούσε να απομακρυνθεί από το αξίωμά του. Οι Αμερικανοί γερουσιαστές θα ακούσουν αποδεικτικά στοιχεία και θα αποφασίσουν εάν ο πρόεδρος έχει διαπράξει «σοβαρό έγκλημα ή πλημμέλημα»

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς κήρυξε την έναρξη της διαδικασίας και οι δύο πλευρές έδωσαν την πρώτη μάχη τους με αντικείμενο τους κανόνες που πρότεινε ο ηγέτης της πλειοψηφίας, Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτς ΜακΚόνε, με τον επικεφαλής των συνηγόρων του να χαρακτηρίζει «αβάσιμη» την υπόθεση και τον Δημοκρατικό Άνταμ Σιφ, τον έναν από τους επτά κατηγόρους, να περιγράφει τις «συντριπτικές» αποδείξεις εναντίον του, ανέφερε το Reuters.

Ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πατ Τσιπολόνε, στην εναρκτήρια δήλωσή του, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία υπόθεση» και επανέλαβε ότι ο πρόεδρος δεν έκανε «απολύτως τίποτα το επιλήψιμο». Τάχθηκε υπέρ της πρότασης του ΜακΚόνελ με την οποία θα αποφασισθεί αργότερα αν θα κληθούν μάρτυρες και αν θα παρουσιαστούν έγγραφα στη δίκη.

Από την πλευρά του, ο Άνταμ Σιφ συνόψισε τις κατηγορίες σε βάρος του Τραμπ και επισήμανε ότι μολονότι οι αποδείξεις είναι «ήδη συντριπτικές», είναι αναγκαίο να κληθούν μάρτυρες για να τονιστεί το πλήρες πλαίσιο της ανάρμοστης συμπεριφοράς του προέδρου και του περιβάλλοντός του.

Η διαδικασία στη Γερουσία αναμένεται ότι συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Η Γερουσία θα συνεδριάζει έξι ημέρες την εβδομάδα, από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο.

Διαβάστε ακόμη: Ξεκινά η δίκη του Τραμπ - Το 51% των Αμερικανών θέλει να καθαιρεθεί