Ξεκίνησε η πιλοτική φάση δοκιμών σε 18 χώρες της ΕΕ - Στη λίστα και η Ελλάδα
Ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό

Ξεκίνησε η πιλοτική φάση δοκιμών σε 18 χώρες της ΕΕ - Στη λίστα και η Ελλάδα

Τo ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό ξεκίνησε τη Δευτέρα 10 Μαΐου μια πιλοτική φάση δοκιμών σε 18 χώρες της ΕΕ (συν της Ισλανδίας) για να είναι τεχνικά λειτουργικό έως την 1η Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτές οι δοκιμές (δεν χρησιμοποιούνται πραγματικά δεδομένα πολιτών) θα πραγματοποιηθούν για δύο εβδομάδες με τη συμμετοχή δύο ή τριών χωρών ημερησίως, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Γιοχάνες Μπάρκε. «Τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή είναι σε πλήρη ετοιμότητα σε αυτή την πρώτη φάση των δοκιμών και είναι θετική η μεγάλη συμμετοχή των χωρών», πρόσθεσε ο ίδιος. Στις χώρες που συμμετέχουν στη δοκιμή περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Παράλληλα με την τεχνική προετοιμασία, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση για το ζήτημα αυτό. Στόχος είναι ο κανονισμός για το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» να εγκριθεί πριν από τα τέλη Ιουνίου. Η τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δοθεί την εβδομάδα της 21ης Ιουνίου.

Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων: Βήματα προόδου προς την υιοθέτηση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού στην ΕΕ

Παράλληλα, την πρόοδο που σημειώνεται σε τεχνικό και νομικό επίπεδο για την έγκριση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, υπογράμμισε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Οι διαπραγματεύσεις για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό προχωρούν με εποικοδομητικό πνεύμα. Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε μια διοργανική συμφωνία σύντομα. Αυτό θα συνέβαλε σημαντικά στο να ξαναρχίσουν οι μετακινήσεις στην ΕΕ», δήλωσε η υφυπουργός ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας, και προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Άνα Πάολα Ζακάριας. Η ίδια σημείωσε ότι στις 3 Μαΐου το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Επιτροπή πραγματοποίησαν τον πρώτο τριμερή διάλογο για το πιστοποιητικό, με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας τον Ιούνιο. Ο δεύτερος τριμερής διάλογος θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς, τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία ως το τέλος Μαΐου παράλληλα όλα τα κράτη-μέλη να ολοκληρώσουν το τεχνικό κομμάτι που θα τους επιτρέψει να συνδεθούν με την ευρωπαϊκή πύλη, όχι αργότερα από το τέλος Ιουνίου. «Αυτό είναι αναγκαίο για να επανέλθει κάποιου είδους κανονικότητα το καλοκαίρι», είπε ο Μ. Σέφκοβιτς.