Βρετανία: Ξεκίνησε η μάχη για τη διαδοχή του Κόρμπιν στους Εργατικούς 

Ξεκίνησε η μάχη για τη διαδοχή του Κόρμπιν στους Εργατικούς 

Ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία για την εκλογή του διαδόχου του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία του κόμματος των Εργατικών ύστερα από τη βαριά ήττα στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Στην τελική πεντάδα για τη διεκδίκηση του προεδρικού θώκου βρίσκονται οι Κίερ Στάρμερ «σκιώδης» υπουργός Brexit, η Ρεμπέκα Λονγκ Μπέιλι, η Έμιλι Θόρνμπερι, η Τζες Φίλιπς και η Λίζα Νάντι.

Ο Στάρμερ, βρίσκεται αυτή τη στιγμή πρώτος στην κούρσα για τη διαδοχή του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία του κόμματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των μελών του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov μεταξύ των μελών του κόμματος, η οποία δημοσιεύθηκε στην «Guardian», η υποστήριξη προς τον Στάρμερ ανέρχεται στο 61% σε μια εκλογική αναμέτρηση με αντίπαλο τη Ρεμπέκα Λονγκ-Μπέιλι, την εκπρόσωπο του κόμματος για τις επιχειρήσεις, η οποία έχει ισχυρούς δεσμούς με τα συνδικάτα και την αριστερά του κόμματος που υποστήριξε τον Κόρμπιν. Η υποστήριξη προς την Λονγκ-Μπέιλι ήταν 39%, όταν οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ των δύο. Ο Στάρμερ ήταν η πρώτη επιλογή σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ωστόσο η υποστήριξη προς το πρόσωπό του είναι χαμηλότερη μεταξύ των μελών του κόμματος που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντίθετα απ’ ό,τι μεταξύ αυτών που θέλουν την παραμονή.

Σε ότι αφορά την αντιπροεδρία, κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό των 22 υποστηρικτών βουλευτών πέντε υποψήφιοι και έτσι συνεχίζουν οι: 'Αντζελα Ρέινερ, Ίαν Μάρεϊ  Ντόουν Μπάτλερ, Ροζένα Αλίν Καν  και Ρίτσαρντ Μπέργκον.

Αυτοί που εξασφάλισαν την παραμονή τους στον αγώνα, στη συνέχεια θα πρέπει να λάβουν την υποστήριξη από 33 τοπικές οργανώσεις του κόμματος ή από το 5% των προσκείμενων στο κόμμα εργατικών συνδικάτων για μπορέσουν να βάλουν το όνομά τους στο ψηφοδέλτιο για να εκλεγούν από τους εγγεγραμμένους υποστηρικτές των Εργατικών.

Φωτογραφία: AP