Ξεκίνησε απεργία πείνας ο Ρώσος που κατηγορείται για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων μέσω Bitcoin

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018, 20:19
-A +A
Ξεκίνησε απεργία πείνας ο Ρώσος που κατηγορείται για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων μέσω Bitcoin

Ο Αλεξάντερ Βίνικ, αποκαλούμενος και Mr. Bitcoin, ο οποίος εμφανίζεται ως υπεύθυνος για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων αναφέρει με δημόσια δήλωσή του ότι ξεκινά απεργία πείνας ισχυριζόμενος ότι κρατείται 16 μήνες χωρίς κατηγορία, χωρίς δίκη, χωρίς στοιχεία, χωρίς δικαιώματα.

Ο Βίνικ συνελήφθη το καλοκαίρι του 2017 στη Χαλκιδική ενώ έκανε διακοπές με την οικογένειά του.

Σήμερα ερίζουν για αυτόν ΗΠΑ, Ρωσία (έχει ήδη αποφασιστεί η εκδοσή τους σε αυτές) και Γαλλία, ενώ εκκρεμεί δικογραφία σε βάρος του και στα χέρια των Ελλήνων οικονομικών εισαγγελέων. Ο Βίνικ φέρεται να είναι πίσω από τη διαχείριση των κρυπτονομισμάτων στις διεθνείς αγορές και εμφανίζεται ως υπεύθυνος για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων, και είναι – πιθανόν- το πλέον εκζητούμενο πρόσωπο σε Ευρώπη και Αμερική.

Προ ημερών στον Άρειο Πάγο, ο αντεισαγγελέας Ευάγγελος Ζαχαρής, πρότεινε προς το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου την απόρριψη της έφεσής του κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, το οποίο άναψε το πράσινο φως για την έκδοσή του στη Γαλλία. Οι Γάλλοι πάντως έχουν εκδώσει εις βάρος του Βίνικ ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης καθώς του αποδίδουν ότι «ξέπλυνε» περίπου 130 εκατ. ευρώ που κατατέθηκαν στην πλατφόρμα BTC-e, προερχόμενα από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα για τις οποίες ζητήθηκαν λύτρα σε bitcoins.

Όσα έγιναν στην δικαστική αίθουσα όμως τον οδηγούν τώρα, όπως αναφέρει με δημόσια δήλωσή του να κατέλθει σε απεργία πείνας:  

«Σας ενημερώνω ότι από την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018, σύμφωνα με την σχετική δήλωσή μου που έγινε την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 ενώπιον του Προξένου της Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη και ενώπιον του 3ου Ανακριτή Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, βρίσκομαι σε απεργία πείνας, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμά μου σε δίκαιη δίκη, στο σεβασμό της ζωής και της αξιοπρέπειάς μου, σε ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως του ότι είμαι Ρώσος και όχι Έλληνας ή πολίτης κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Η απεργία πείνας αποτελεί το ύστατο μέσο άμυνάς μου απέναντι στην δικαστική αυθαιρεσία που εκδηλώνεται εις βάρος μου, με αποκορύφωμα όσα συνέβησαν στο ακροατήριο του Ζ’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 και τα οποία περιγράφονται συνοπτικά στην συνέντευξη που έδωσα στον Τύπο και στην δημοσιογράφο Άννα Κανδύλη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 25/11/2018 (επισυνάπτεται αντίγραφο).

Είναι απάνθρωπο να κρατούμαι 16 μήνες χωρίς κατηγορία, χωρίς δίκη, χωρίς στοιχεία, χωρίς δικαιώματα. Είναι απάνθρωπο να μετάγομαι ξανά και ξανά, αιφνιδιαστικά και καταναγκαστικά, μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης προς παρεμπόδιση της επικοινωνίας μου με τη συνήγορό μου και της προετοιμασίας της υπεράσπισής μου, απέναντι στο 3ο κατά σειρά αίτημα έκδοσής μου.

Είναι απάνθρωπο να δικάζομαι αυτή στιγμή από Δικαστήριο που η πλειοψηφία του έχει ήδη λάβει απόφαση έκδοσής μου σε συναφή υπόθεση και δεν απέχει ούτε εξαιρείται.

Είναι απάνθρωπο να μου επιτίθεται η Πρόεδρος του Δικαστηρίου κα Αγγελική Αλειφεροπούλου στο ακροατήριο, με μομφές γιατί ασκώ τα κατοχυρωμένα δικαιώματά μου, όπως το δικαίωμα έφεσης.

Είναι απάνθρωπο να με ρωτάει "Γιατί έκανα έφεση;" και "Αν θέλω να εκδοθεί απόφαση;".

Είναι απάνθρωπο να μου λέει ότι "η υπόθεσή σας είναι υπόθεση 5-10 λεπτών" πριν καν με ακούσει.

Είναι απάνθρωπο να αμφισβητείται το δικαίωμά μου να τύχω υπεράσπισης από συνήγορο και να γίνεται επίθεση στη συνήγορό μου μόνο για το γεγονός ότι με υπερασπίζεται.

Είναι απάνθρωπο να εμποδίζεται ο βασικός μου μάρτυρας από το να καταθέσει, με ειρωνείες και διακοπή της κατάθεσής του από την Πρόεδρο του Δικαστηρίου.

Είναι απάνθρωπο να δικάζομαι σε γλώσσα που δεν κατανοώ και χωρίς τη μετάφραση των βασικών εγγράφων της δικογραφίας.

Είναι απάνθρωπο να αρνείται το Δικαστήριο να με ακούσει, ενώ το ζητώ.

Είναι απάνθρωπο να προτείνει ο Εισαγγελέας την έκδοσή μου, χωρίς να με ακούσει, και να χαρακτηρίζει την διαδικασία παραβίασης των δικαιωμάτων ως "άψογη διεύθυνση της διαδικασίας".

Είναι απάνθρωπο να αρνείται το Δικαστήριο να μου γίνει διερμηνεία της Εισαγγελικής προτάσεως, λέγοντας ότι "φταίω εγώ που ο διερμηνέας δεν μπόρεσε να ακούσει και να διερμηνεύσει την Εισαγγελική πρόταση".

Δεν δικάζομαι για κάποιο έγκλημα.

Τιμωρούμαι γιατί είμαι Ρώσος και γιατί κατέχω τεχνογνωσία ικανή να απελευθερώσει οικονομικά τους ανθρώπους.

Διεκδικώ να με αντιμετωπίσετε ως ΑΝΘΡΩΠΟ.

Όχι ως αντικείμενο, όπως αντιμετωπίζομαι μέχρι σήμερα.

Η ζωή μου είναι στα χέρια σας.

Η παρούσα δήλωσή μου είναι αναφορά στις αρχές σε ενάσκηση του δικαιώματος που κατοχυρώνεται στο άρθρο 10 του Συντάγματος.

Ζητώ να διερευνηθεί η υπόθεσή μου.

Ζητώ να παύσει η εναντίον μου παρανομία και να γίνουν σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματά μου, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα σε μετάφραση και διερμηνεία, το δικαίωμα σε υπεράσπιση, το δικαίωμα σε ακρόαση, το δικαίωμα στο σεβασμό της ζωής και της αξιοπρέπειας, το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.

Ζητώ να εξετασθώ ως μάρτυρας για την εναντίον μου αυθαιρεσία.

Ζητώ να τύχω αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας».

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 25/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα