Ξεκίνησαν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ταϊβάν για το εμπόριο

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ταϊβάν για το εμπόριο

Η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο Κάθριν Τάι συζήτησε χθες, Πέμπτη, ζητήματα επενδύσεων και εμπορίου με τον Τζον Ντενγκ, διαπραγματευτή για θέματα εμπορίου της Ταϊβάν, συμφωνώντας στην πραγματοποίηση μιας σύσκεψης του Συμβουλίου για το Πλαίσιο Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ των χωρών τους «στις επόμενες εβδομάδες».

«Η πρεσβευτής Τάι έδωσε έμφαση στη σημασία της εμπορικής και επενδυτικής σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊβάν και εξήγησε τις εμπορικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις, που έχουν στο επίκεντρο τον εργαζόμενο», ανέφερε το γραφείο της.

Η Ταϊβάν είναι «συγκρατημένα αισιόδοξη» σχετικά με την επανέναρξη των συνομιλιών υψηλού επιπέδου με την Ουάσινγκτον που έχουν τελματωθεί τη χρονιά που διανύουμε, μετά την κίνηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να αφήσει να εννοηθεί μία πιθανή έναρξή τους τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κινήθηκε για να διαβεβαιώσει την ισχυρή δέσμευσή της προς την Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί η Κίνα. Η Ταϊβάν έχει εδώ και καιρό προσανατολιστεί προς την κατεύθυνση μιας εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, αλλά οι εμπορικές και επενδυτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών έχουν τελματωθεί από την περίοδο της κυβέρνησης Ομπάμα στις ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση της εμπορικής εκπροσώπου των ΗΠΑ δεν παρέχει κάποιο συγκεκριμένο χρόνο για την πραγματοποίηση της διμερούς συνάντησης, η οποία, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Αμερικανικού Ινστιτούτου της Ταϊβάν και του Γραφείου Οικονομίας και Πολιτισμού της Ταϊβάν στις ΗΠΑ.

Αυτή την εβδομάδα, το υπουργείο Άμυνας της Κίνας αποδοκίμασε τη σύντομη επίσκεψη που πραγματοποίησαν στην Ταϊβάν το Σαββατοκύριακο τρεις Αμερικανοί γερουσιαστές με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ως μία «άθλια πολιτική πρόκληση» η οποία ήταν ανεύθυνη και επικίνδυνη.

Με δεδομένο ότι η Ταϊβάν είναι χώρα-μέλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) αρκετές χώρες ανησυχούν ότι η υπογραφή εμπορικών συμφωνιών με την Ταϊπέι στον τομέα της τεχνολογίας θα προκαλέσει την αντίδραση της Κίνας, παρά το γεγονός ότι η Ταϊβάν έχει υπογράψει εμπορικές συμφωνίες με τη Σιγκαπούρη και τη Νέα Ζηλανδία.