Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Ξεκίνησαν σήμερα οι εμβολιασμοί στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, με τους υγειονομικούς να κάνουν λόγο για ένα μεγάλο βήμα της επιστήμης και να καλούν τους πολίτες να το δεχτούν και να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Λευτέρη Μαρκάκη, το νέο έτος ξεκίνησε στο Ρέθυμνο με τους εμβολιασμούς του προσωπικού του νοσηλευτικού ιδρύματος, « ...καθιστώντας έτσι το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου το σημείο εκκίνησης και σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα του νομού μας». «Απαιτεί τον συντονισμό πάρα πολλών υπηρεσιών και φορέων… Όλοι μαζί έχουμε καταφέρει να θεωρούμε σήμερα δεδομένο, κάτι που λίγο καιρό πριν φάνταζε αρκετά μακρινό», πρόσθεσε για τον εμβολιασμό.

Σημειώνεται, ότι έως τις 20 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί οι υγειονομικοί στο Ρέθυμνο και σύμφωνα με τις οδηγίες που θα λάβει το νοσοκομείο θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στους πολίτες, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου.

«Η μεγάλη στιγμή που περίμεναν όλοι, που περίμεναν όλοι οι υγειονομικοί έφτασε, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στο νοσοκομείο και όπως ανέφερε ένας γιατρός, ένα μικρό τσίμπημα στο μπράτσο ένα μεγάλο άλμα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα», δήλωσε ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Βασίλης Ακτουδιανάκης, και σημείωσε: «Καταλαβαίνω και κατανοώ πολλούς, οι οποίοι είναι ακόμα διστακτικοί διότι κάθε τι νέο, ειδικά στον χώρο της επιστήμης, φοβίζει, ίσως τρομάζει. Όλοι, όμως, θα πρέπει να αναλογιστούμε τι μας έχει πάρει και τι μας έχει αφήσει πίσω αυτός ο εφιάλτης… Η ανθρωπότητα πιέστηκε και ίσως ένα τρίτο κύμα πιέσει ακόμα περισσότερο με άμεσα αποτελέσματα. Για αυτό, λοιπόν, εάν θέλουμε να κερδίσουμε πίσω τη ζωή μας, εάν θέλουμε να ξαναπάρουμε πίσω αυτά που έχουμε χάσει, εάν θέλουμε να δούμε να ξαναγυρίσουν τα παιδιά μας σχολείο, να ανοίξουν οι δουλειές μας, να ξανακυκλοφορήσουμε ελεύθεροι, να ξαναδούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπά, θα πρέπει να κάνουμε δύο βασικά πράγματα. Το ένα είναι να συνεχίσουμε να προσέχουμε για πολύ καιρό -όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα- και το δεύτερο βέβαια να εμβολιαστούμε».

Από την πλευρά του, ο πνευμονολόγος και υπεύθυνος Διαχείρισης Κλινικής covid του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Γιώργος Χριστοφάκης, ανέφερε πως η κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας θα αναστραφεί και τα πράγματα θα μπουν στον σωστό δρόμο με την έναρξη των εμβολιασμών. «Πρέπει να τονιστεί ότι για την ανάπτυξη και για την έγκριση των εμβολίων που έχουμε στη διάθεση μας ισχύουν όλες οι υψηλές επιστημονικές προδιαγραφές και νομικές επιταγές που διέπουν την έγκριση και την κυκλοφορία οποιουδήποτε νέου φαρμάκου, που πρόκειται να διατεθεί στην αγορά», επεσήμανε ο κ. Χριστοφάκης, υπογραμμίζοντας: «Με την έναρξη του εμβολιασμού θα μειωθεί η επίπτωση της νόσου, η νοσηρότητα και θνητότητα που σχετίζονται με τη νόσο, οι άμεσες και οι μακροχρόνιες επιπλοκές της νόσου και βασικά και οι κοινωνικές συνέπειες… Μέχρι, όμως, να ολοκληρωθεί ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού για την απόκτηση ανοσίας, είναι απαραίτητη η τήρηση και πιστή εφαρμογή των μέτρων που υπάρχουν… Προτρέπω όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν για δύο και βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι η προάσπιση και θωράκιση της ατομικής υγείας και η προστασία του δημοσίου συμφέροντος».

Η πρώτη που εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου ήταν το μέλος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και υπεύθυνη των δύο Εμβολιαστικών Κέντρων του νοσοκομείου, Αποστολία Σαλβαράκη, η οποία δήλωσε πως « …τιμητικά σήμερα ήμουν η πρώτη που εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο μας. Στα μάτια τα δικά μου εμβολιάστηκε όλο το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου, που τόσους μήνες αγωνιστήκαμε με τον αόρατο εχθρό που έχει πάρει τις ζωές μας. Προτρέπω όλους τους πολίτες του νόμου να συμμετέχουν στον εμβολιασμό για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας».