Ξεκινά η πόντιση καλωδίου για την ηλεκτρική σύνδεση Ηρακλείου - Αττικής.

Ξεκινά η πόντιση καλωδίου για την ηλεκτρική σύνδεση Ηρακλείου - Αττικής.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ επισκέφθηκαν την Παρασκευή στο λιμάνι του Πειραιά το νεότευκτο πλοίο της εταιρείας Nexans Aurora που έχει αναλάβει το έργο της πόντισης, πλοίο που έχει χαρακτηριστικά τα οποία επιτρέπουν την ταχύτερη ολοκλήρωση των εργασιών σε μεγάλα θαλάσσια βάθη, όπως αυτά που απαντώνται στην περιοχή του Αιγαίου όπου το καλώδιο θα ποντιστεί σε βάθος μέχρι 1.200 μέτρων.

Η διασύνδεση Ηράκλειο- Αττική είναι το πρώτο έργο που αναλαμβάνει το Aurora το οποίο στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σκωτία για να διασυνδέσει το θαλάσσιο αιολικό πάρκο Seagreen.

Σύμφωνα με τον νεότερο προγραμματισμό η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2024 αντί στα τέλη του 2023 με την καθυστέρηση να αποδίδεται στα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στην εφοδιαστική αλυσίδα, κυρίως στην προμήθεια και εγκατάσταση των σταθμών μετατροπής.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, το υποβρύχιο καλώδιο συνεχούς ρεύματος έχει μήκος 335 χιλιόμετρα και αποτελεί μέρος της ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα αποδεσμεύσει οριστικά την Κρήτη από τη ρυπογόνο τοπική ηλεκτροπαραγωγή το 2023 που αναμένεται να ολοκληρωθεί.

Τα οφέλη για τους κατοίκους και όλους τους πολίτες της χώρας είναι σημαντικά, αφού οι ρύποι CO2 για την παραγωγή ενέργειας στο νησί θα μηδενιστούν και τα οικονομικά οφέλη θα ξεπεράσουν τα 550 εκατ. ευρώ τη χρονιά της πλήρους λειτουργίας της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, το οποίο όταν ολοκληρωθεί το 2024 θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες και το περιβάλλον», υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναφέροντας ότι:

- Πρώτον, θα θωρακίσει το ηλεκτρικό δίκτυο της Κρήτης, εξασφαλίζοντας την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο μεγαλύτερο νησί της χώρας.

- Δεύτερον, θα προκύψει σημαντική εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας που θα ανέλθει σε έως 550 εκατ. ευρώ ετησίως από τη μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Τρίτον, θα συμβάλλει στην επίτευξη των εθνικών κλιματικών στόχων, περιορίζοντας δραστικά κατά 450.000 τόνους τον χρόνο τις εκπομπές CO2

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε: «Η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής προχωρά δυναμικά. Με την άφιξη του “Aurora” στην Ελλάδα, ξεκινά η κρίσιμη φάση της πόντισης των ηλεκτρικών καλωδίων που θα κάνουν πραγματικότητα την ενεργειακή ένωση της Κρήτης με την Αττική. Το υποβρύχιο καλώδιο με μεταφορική ικανότητα 1.000 MW και τάση 500 kV θα διευρύνει σημαντικά το περιθώριο μεταφοράς καθαρής ενέργειας από και προς το νησί, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας και στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την ενέργεια και το κλίμα».