Ξεκάθαρο μήνυμα από την S&P: Η Ελλάδα επέστρεψε

Ξεκάθαρο μήνυμα από την S&P: Η Ελλάδα επέστρεψε

Η τεράστια βελτίωση που εμφανίζει η Ελλάδα στη διαχείριση των οικονομικών της είναι ο βασικός λόγος που ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης του κόσμου προχώρησε σε μία αναβάθμιση που στέλνει ηχηρό μήνυμα προς τις αγορές και καθιστά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θέμα μηνών. Το ελληνικό αξιόχρεο βρίσκεται πλέον στη βαθμίδα «ΒΒ+» από 3 οίκους αξιολόγησης (S&P, DBRS, Scope) και η ελληνική οικονομία γίνεται παράδειγμα προς μίμηση σε ολόκληρη την Ευρώπη για τη μεγάλη της επιστροφή.

Είναι η μοναδική που βλέπει τόσες αναβαθμίσεις και μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς και σε συνθήκες πρωτόγνωρες με πανδημία και πόλεμο, ενεργειακή κρίση και υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό. Παρά το γεγονός ότι διαθέτει το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και το δεύτερο υψηλότερο στον πλανήτη μετά την Ιαπωνία, η S&P επισημαίνει ότι σε επίπεδο ωρίμανσης και μέσου κόστους εξυπηρέτησης, η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο συμφέροντα προφίλ χρέους στον κόσμο.

Σε οικονομικό επίπεδο, η Ελλάδα κερδίζει με τις επιδόσεις της τους οίκους αξιολόγησης, μία εξέλιξη που διευκολύνει σημαντικά τη ροή επενδυτικών κεφαλαίων τα προσεχή χρόνια. Το Liberal είχε από τις 17 Ιανουαρίου αναφερθεί στη σημαντική πιθανότητα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P, που θα ήταν η πρώτη σε BB+ από τους 4 «μεγάλους».

Όμως μας πρόλαβε η DBRS η οποία στις 20 Μαρτίου προχώρησε πρώτη στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε ΒΒ+. Τότε γράφαμε ότι πλησιάζει η ώρα της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα. Αν λοιπόν η ενέργεια της DBRS μας έφερε πιο κοντά στην πολυπόθητη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η κίνηση της S&P είναι ο απόλυτος καταλύτης. Από τη μία πιέζει και τους υπόλοιπους οίκους να ακολουθήσουν και ταυτόχρονα δίνει στην Ελλάδα ουσιαστικά μία μόνο επιλογή: να συνεχίσει στο δρόμο της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων.

Το μήνυμα της S&P δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο: «Θα προχωρήσουμε στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας αν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν παράλληλα με ισχυρότερες του αναμενόμενου οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις».

Ο τίτλος της έκθεσης που συνοδεύει την απόφαση αναβάθμισης είναι επίσης σαφής: «Η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε ΒΒ+ λόγω της βελτιωμένης διαχείρισης της οικονομικής πολιτικής». Σε μία συγκυρία που όλοι ανεξαιρέτως οι διεθνείς οίκοι υποβαθμίζουν τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και αναβαθμίζουν τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, σε μία εποχή που η Ευρώπη απειλείται ακόμη και με ύφεση, η ελληνική οικονομία ανεβαίνει σκαλοπάτια.

Η S&P προβλέπει ανάπτυξη 3,4% για το 2022 ενώ για τον πληθωρισμό εκτιμά ότι ειδικά στη χώρα μας θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από τον Σεπτέμβριο. Τονίζει παράλληλα τη μεγάλη πρόοδο των ελληνικών τραπεζών στη μείωση των κόκκινων δανείων, τη μεγάλη στήριξη που παρέχει η ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα και τη δέσμευση της κυβέρνησης να συνεχίσει στην ίδια οικονομική πολιτική τα επόμενα χρόνια, προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή, που συνεπάγεται ότι το χρέος θα παραμείνει σε πτωτική τροχιά.

Η S&P θα βαθμολογήσει ξανά την Ελλάδα στις 21 Οκτωβρίου αλλά με το σταθερό outlook που συνοδεύει την αξιολόγηση και την ακραία αβεβαιότητα που επικρατεί στον πλανήτη, δύσκολα θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα φέτος. Όμως η Fitch, η οποία βαθμολογεί την Ελλάδα με ΒΒ ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από S&P και DBRS, έδωσε θετικό outlook τον Ιανουάριο και δεν αποκλείεται να μας ανεβάσει στο BB+ είτε στις 8 Ιουλίου είτε στις 7 Οκτωβρίου.

Τέλος, μένει να δούμε τι θα κάνει η Moody’ s τον Σεπτέμβριο, η οποία ενώ δείχνει η πιο «αυστηρή» και στις 20 Μαρτίου αγνόησε την αξιολόγηση της Ελλάδας, έχει προχωρήσει στο πρόσφατο παρελθόν σε δύο διπλές αναβαθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί η χρονιά με όλους τους οίκους να μας έχουν αναβαθμίσει σε ΒΒ+.

Το καλεντάρι των αξιολογήσεων για φέτος:

Fitch: 8 Ιουλίου - 7 Οκτωβρίου

Moody’s: 16 Σεπτεμβρίου

DBRS: 16 Σεπτεμβρίου

S&P: 21 Οκτωβρίου