Ξεκαθαρίζει το τοπίο με τις ΜΚΟ - Πλήρης έλεγχος

Ξεκαθαρίζει το τοπίο με τις ΜΚΟ - Πλήρης έλεγχος

Τον έλεγχο των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα επιχειρεί η κυβέρνηση με την τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα και με την οποία δημιουργείται σχετικό Μητρώο όπου θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι, αλλά και οι συνεργάτες των Οργανώσεων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία.

Όπως σημείωσε άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «πολλές ΜΚΟ συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά άλλες λειτούργησαν με προβληματικό και παρασιτικό τρόπο».

Η δραστηριότητα που έχουν αναπτύξει ορισμένες εκ των ΜΚΟ έχει δημιουργήσει ερωτήματα, ενώ έχει προκαλέσει και καταγγελίες με αποτέλεσμα να προκαλούνται αντιδράσεις από τη δράση τους.

Και ενώ υπάρχουν ΜΚΟ οι οποίες έχουν βοηθήσει στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, η ύπαρξη ορισμένων που δρούν υπό καθεστώς αδιαφάνειας προκαλεί προβληματισμό που θα επιλυθεί με την καταγραφή τους.

Πρέπει να σημειωθεί πως η εκτός ελέγχου από το κράτος ενεργοποίηση των ΜΚΟ έλαβε διαστάσεις όταν η Ευρωπαική Ένωση αποφάσισε να προχωρεί στην απ ευθείας χρηματοδότησή τους εκτιμώντας πως η πρώην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είχε τα εχέγγυα για να αναλάβει τη διαχείριση του συνόλου της βοήθειας προς την Ελλαδα για το προσφυγικό/μεταναστευτικό

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως μέχρι σήμερα δεν υπήρχε πρόβλεψη διαπίστευσης και πιστοποίησης των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται μέσω ΜΚΟ

Ως προς τη ρύθμιση που έφερε η Κυβέρνηση δια του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

Μητρώο Μελών ΜΚΟ

Με την τροπολογία που ψηφίζεται απόψε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συστήνεται για πρώτη φορά στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, καθώς και των μελών, των υπαλλήλων και των συνεργατών τους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Καταχώριση και πιστοποίηση φυσικών προσώπων

Η ρύθμιση προβλέπει, για πρώτη φορά, ως προϋπόθεση εγγραφής των ελληνικών και ξένων ΜΚΟ στο Μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, την ανάγκη καταχώρισης και πιστοποίησης και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές, με ονοματεπώνυμο. «Μέλη, υπαλλήλους και συνεργάτες έχουν υποχρέωση να δηλώσουν και οι ήδη εγγεγραμμένες ΜΚΟ σε προθεσμία τριών μηνών», επισημαίνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

«Ενδελεχέστερος έλεγχος»

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο έλεγχος από την Πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι ενδελεχέστερος. Κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση/ ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα (μέλη, υπαλλήλους, συνεργάτες) που θα δραστηριοποιούνται και πού, ενώ αυτά θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους/ πιστοποίηση για να δραστηριοποιούνται».

Ειδικός γραμματέας ΜΚΟ

Όπως προβλέπεται δε, θα οριστεί ειδικός γραμματέας ΜΚΟ, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του Μητρώου, ενώ με υπουργική απόφαση θα εξειδικευτούν οι προϋποθέσεις εγγραφής και διαγραφής των μελών από το Μητρώο.

Τι ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ

Οι κυβερνητικές πηγές κάνουν μάλιστα αναφορά σε ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, τονίζοντας ότι «οι προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες (2016, 2018) που αφορούσαν τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν σε δράσεις κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα και τη λειτουργία τους, δεν προέβλεπαν κανόνες διαπίστευσης/ πιστοποίησης για τα φυσικά πρόσωπα».

50 εκατ. ευρώ στους Δήμους

Όπως είχε γίνει γνωστό από χθες άλλωστε, με την ίδια τροπολογία η κυβέρνηση δίνει στους δήμους που λειτουργούν ομάδες προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών ειδική επιχορήγηση. Το ύψος της επιχορήγησης προσδιορίζεται στο ποσό των 12,5 ευρώ μηνιαίως κατά άτομα που φιλοξενείται στις δομές, αυξάνεται δε ανά δικαιούχο δήμο, όταν η αναλογία του αριθμού των διαμένοντων στις μονάδες προς το συνολικό πληθυσμό του Δήμου υπερβαίνει τα ειδικότερα οριζόμενα μεγέθη. Να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό μπορεί να φτάσει τα 50 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται τέλος ότι εισάγεται και διάταξη για τη δυνατότητα εγκατάστασης προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης με τη χρήση στρατοπέδων, τα οποία παραχωρούνται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τους σχετικός εποπτευόμενους φορείς.