Xανιά: Πληρότητες 100% - Ανησυχία από τα περιοριστικά μέτρα

Xανιά: Πληρότητες 100% - Ανησυχία από τα περιοριστικά μέτρα

Επιπτώσεις στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην εστίαση φέρνει η παράταση των περιοριστικών μέτρων στα Χάνια. Η πτώση αγγίζει το 20% σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς πολλές επιχειρήσεις σημείωναν μεγάλο μέρος των πωλήσεών τους μετά τα μεσάνυχτα.Την ίδια στιγμή, οι πληρότητες στο νησί φτάνουν και το 100% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Υπενθυμίζεται πως στα Χανιά ισχύουν έως την Τετάρτη 18 Αυγούστου, τα παρακάτω μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Όπως επισημαίνουν εστιάτορες, η ψυχολογία των επισκεπτών έχει «πέσει» εξαιτίας της απαγόρευσης της μουσικής, ενώ αρκετές επιχειρήσεις πραγματοποιούσαν ένα σημαντικό κομμάτι του κύκλου εργασιών τους μετά τα μεσάνυχτα. Οι ίδιοι προσδοκούν άρση των μέτρων μετά τις 18 Αυγούστου, ενώ αισθάνονται αδικημένοι, καθώς τηρούν τα υγειονομικά μέτρα κατά της μετάδοσης του κορονοϊού. «Σε ορισμένα bar και νυχτερινά κέντρα δεν τηρούνταν τα μέτρα» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Αντίθετα η εικόνα που επικρατεί στο νησί από τις πληρότητες στα ξενοδοχεία και τις τουριστικές ροές είναι πολύ θετική. Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Νίκος Χαλκιαδάκης «τα μέτρα δε νομίζω πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στους τουριστικούς φορείς», ωστόσο επισημαίνει πως «δεν ισχύει το ίδιο για την εστίαση, όπου οι επιπτώσεις θα είναι πιο εκτεταμένες».

Σχετικά με τις πληρότητες που παρατηρούνται στην Κρήτη αυτές μεσοσταθμικά φτάνουν το 80%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και το 100%. Οι κρατήσεις από Αμερικάνους, Άγγλους, Ισραηλινούς, Γερμανούς και Γάλλους, εκτείνονται μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ σε μία ενδεχόμενη παράταση της τουριστικής σεζόν, τότε οι πληρότητες έως 100% που καταγράφονται σήμερα, θα μπορούσαν να επεκταθούν έως τέλη Σεπτέμβρη.

Υπενθυμίζεται πως οι απευθείας πτήσεις προς την Κρήτη από αεροπορικές εταιρείες, έχουν προσελκύσει τα προ πανδημίας επίπεδα, καθώς υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για διακοπές στο νησί.