Ξανά σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα - Χαμηλά επιτόκια μέχρι τέλους υπόσχεται ο Ερντογάν

Ξανά σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα - Χαμηλά επιτόκια μέχρι τέλους υπόσχεται ο Ερντογάν

Ούτε δύο ολόκληρες ημέρες δεν κατάφερε να «κρατήσει» η τουρκική λίρα απέναντι στις ισχυρές πιέσεις που δέχεται στην αγορά συναλλάγματος. Μετά τις νέες δηλώσεις τουρκικών αξιωματούχων για την αναγκαιότητα των χαμηλών επιτοκίων έτσι ώστε να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται ξανά σε ελεύθερη πτώση στις συναλλαγές της Παρασκευής, ξεπερνώντας το επίπεδο των 12,5 λιρών/δολάριο.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τετάρτη, η τουρκική λίρα αντέδρασε ανοδικά, στον απόηχο της επενδυτικής συμφωνίας Τουρκίας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το καλό κλίμα κράτησε μέχρι το βράδυ της Πέμπτης και σήμερα η λίρα υποχωρεί σε ποσοστό άνω του 5%.

Αιτία αποτέλεσαν οι δηλώσεις μέσω twitter, του υφυπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, Νουρεντίν Νεμπάτι, σύμφωνα με τις οποίες, η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική μείωσης της επιτοκίων, παρά τον πολύ υψηλό πληθωρισμό. Ο Νεμπάτι, μάλιστα, απόλυτα προσηλωμένος στη στρατηγική του Ερντογάν, εκτιμά ότι οι κερδοσκοπικές, όπως τις χαρακτήρισε, επιθέσεις που δέχεται η τουρκική λίρα, δεν θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την οικονομία.

«Κάθε φορά που προσπαθήσαμε από το 2013 και μετά να εφαρμόσουμε την πολιτική χαμηλών επιτοκίων, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με σοβαρές αντιδράσεις. Αυτή τη φορά, όμως, είμαστε αποφασισμένοι να την εφαρμόσουμε», τόνισε ο Νεμπάτι, ο οποίος θεωρείται ο επόμενος υπουργός Οικονομικών του Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι διεθνείς οίκοι προβλέπουν περαιτέρω υποτίμηση της λίρας, όσο ο Ερντογάν θα μειώνει τα επιτόκια. Υποτίμηση που δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια και θα εξαρτηθεί από την στάση του Τούρκου προέδρου. Πάντως, από τον Σεπτέμβριο που ξεκίνησε ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων, η λίρα έχει χάσει πάνω από το 32% της αξίας της και συνεχίζει ακάθεκτη.