Ξανά εχθρός οι δημοσιογράφοι για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ξανά εχθρός οι δημοσιογράφοι για τον ΣΥΡΙΖΑ

Με ένα ευτελέστατο βίντεο που δεν προσβάλει καν καναλάρχες και εκδότες αλλά μόνο τους δημοσιογράφους, επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ να οπτικοποιήσει προπαγανδιστικά την κριτική του στην κυβέρνηση για τα 20 εκατομμύρια που δόθηκαν στο πλαίσιο της καμπάνιας για τον κορονοϊό.

Εμφανίζει παρουσιάστρια ειδήσεων να μην μπορεί να ολοκληρώσει την εκφώνηση του δελτίου γιατί αρχίζουν να πέφτουν βροχή από τον ουρανό τα χαρτονομίσματα. Η παρουσιάστρια έκθαμβη σταματάει, αρχίζει να τα μαζεύει, και σε κατάσταση προϊόντος οίστρου αναφωνεί: «ο Πρωθυπουργός μας», «ο Κυριάκος μας».

Πάλι οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι ρίχνονται βορά στον αδηφάγο λαϊκισμό των social media και των στρατευμένων οπαδών. Οι εκδότες όχι, γιατί με αυτούς ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως και άλλα κόμματα) πρέπει να τα έχουν καλά, για να τυγχάνουν εξυπηρετήσεων. Είχε προηγηθεί ο Παύλος Πολάκης ,με δημοσιογράφους φιμωμένους με 200ευρα.

Το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια άλλη εκδοχή του αλήστου μνήμης προεκλογικού σποτ της ΝΔ επί Καραμανλή του νεότερου, με τα πράσινα παπαγαλάκια - σε μια απόδειξη ότι είμαστε πρωτοπόροι έναντι της Αμερικής του Τραμπισμού.

Δεν θα εμπλακεί η στήλη στην ουσία της υπόθεσης των 20 εκατομμυρίων γιατί ούτως ή άλλως τα χρήματα στα ΜΜΕ δεν έχουν ακόμη εκταμιευτεί. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, γίνεται ποιοτικός έλεγχος, θα γίνουν πληρωμές από το υπουργείο Οικονομικών με βάση τις νόμιμες διαδικασίες και θα δημοσιευτούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να αφήσει υπόνοιες για αλλοίωση της λίστας.

Εν τω μεταξύ ασκεί μια τεράστια προπαγάνδα για τα «λεφτά του κόσμου» που μοιράστηκαν σε ΝΔτικά παπαγαλάκια, δημιουργώντας κλίμα αγανάκτησης σε ένα τμήμα της κοινωνίας που παρεπιδημεί στα social media, και εμπεδώνοντας την επικίνδυνη έννοια της συλλογικής ευθύνης και ενοχής.

Αναμένοντας τη δημοσίευση των ποσών στα 1232 μέσα (αλλά και αυτών που είχε μοιράσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), δια της συγκρίσεως, θεωρούμε το γεγονός ότι δόθηκαν κάποια χρήματα και σε εκατοντάδες επαρχιακές εφημερίδες και ιστοσελίδες που χειμάζονται (εφόσον δεν έχουν γίνει διακρίσεις), δεν συνιστά εύνοια τέτοιου μεγέθους σαν αυτή που έκανε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ στους καναλάρχες. Εύνοια που πέρασε εν σιωπή, ίσως γιατί τα κόμματα δεν ήθελαν να έρθουν σε ρήξη μαζί τους.

Τον Νοέμβριο του 2017 με τροπολογία, μείωσε από 20% σε 5% τον συντελεστή ειδικού φόρου επί της αξίας των διαφημίσεων, για τα τηλεοπτικά μέσα (της διαπλοκής που τον χτυπούσαν), και τα οποία είχαν άδεια λειτουργίας από το ΕΣΡ.

Στην συνέχεια, τον Απρίλιο του 2019 (ατύπως σε προεκλογική περίοδο), πάλι με τροπολογία του Νίκου Παππά, εδόθη η δυνατότητα μείωσης του ειδικού φόρου διαφήμισης από το 20% στο 5% και στους μη αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Με την ίδια τροπολογία προεβλέπετο η δυνατότητα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας, περιφερειακής και τοπικής κυκλοφορίας, μέσα από οικονομικά προγράμματα των υπουργείων Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών.

Τότε τα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ Μέσα ονόμαζαν τις προβλέψεις αυτές ως «ανάσα ζωής για τα περιφερειακά ΜΜΕ». Τώρα με το ιταμό βίντεο πέφτουν εξ ουρανού λεφτά στους δημοσιογράφους, όχι στους καναλάρχες και τους εκδότες.

Τι να πει; Εκτός των ανωτέρων ευνοϊκών ρυθμίσεων, η κυβέρνησή του δεν ήταν που θεώρησε εχέγγυο για παροχή τηλεοπτικής αδείας τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα; Η ίδια δεν ήταν που πάλι προεκλογικά, έσβησε το πρόστιμο μαμούθ της ΣΕΚΑΠ περί τα 40 εκ. ευρώ του - και - καναλάρχη κ. Σαββίδη; Ναι μεν δεν δημιουργήθηκε επί ιδίου, αλλά είχε αγοράσει την επιχείρηση με τις υποχρεώσεις της. Αυτά προφανώς τα λεφτά που χάθηκαν δεν ήταν του λαού. Με δεύτερη τροπολογία την ίδια ημέρα, διεγράφησαν αναδρομικά πρόστιμα για συναποθήκευση πετρελαιοειδών, αγνώστου ποσού. Ούτε αυτά τα λεφτά χάθηκαν από τον λαό!

Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί τους δημοσιογράφους για δύο λόγους: Αφενός για να δείξει θεατρικώς ότι μάχεται τη διαπλοκή (στο πρόσωπο των δημοσιογράφων όμως, όχι των εκδοτών - καναλαρχών), αφετέρου για να απαξιώσει την κριτική τους. Κάθε σχόλιο, κάθε ανάλυση, κάθε άρθρο αποδίδεται στα «μπούκωμα» των ΜΜΕ, άρα είναι εκ προοιμίου εντεταλμένο, μηδενικής αξιοπιστίας, και δεν αξίζει να τυγχάνει της προσοχής των οπαδών του. Και ου μόνον, αλλά θα πρέπει αυτοί να επιτίθενται έως ευτελισμού του δημοσιογράφου.

Υπήρχε έκπαλαι και ευνοϊκό «εσωτερικό» πεδίο γι΄ αυτή την απαξίωση. Η ΕΣΗΕΑ δεν αντιδρούσε προς υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των επαγγελματιών που εκπροσωπεί και του προϊόντος που παράγουν σε δυσχερείς συνθήκες. Ώσπου το πράγμα έφτασε στο χθεσινό εκτρωματικό βίντεο, και αντέδρασε με επιθετική επιστολή στον Γραμματέα του κόμματος Σκουρλέτη, το πνεύμα της οποίας είναι «όπως ζητήσαμε διαφάνεια και κριτήρια από τον κ. Πέτσα, έτσι και στηλιτεύουμε την συλλήβδην στοχοποίηση και προσβολή των συναδέλφων μας». Καλή αρχή…

Διαβάστε ακόμα:

- Το βίντεο της ντροπής

ΕΣΗΕΑ: «Απαράδεκτος ο συλλήβδην διασυρμός των δημοσιογράφων από τον ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος Αιμ. Περδικάρης πάει στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ τον Κ. Βαξεβάνη