X. Γώγος: Ομάδα κρούσης σε ετοιμότητα για κρούσματα σε σχολεία

X. Γώγος: Ομάδα κρούσης σε ετοιμότητα για κρούσματα σε σχολεία

Υπάρχει μια «ομάδα κρούσης» για την περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, καθώς επίσης και ένας Covid-υπεύθυνος σε κάθε σχολική μονάδα που θα επιτηρεί και θα διαχειριστεί το κρούσμα, ανέφερε ο  καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, επισημαίνοντας σε περίπτωση κρούσματος το τμήμα δεν θα κλείνει, αλλά θα γίνονται διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Γώγος σημείωσε ότι για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ενημερώνεται η ομάδα διαχείρισης κρίσης, η περιφερειακή διεύθυνση και ο περιφερειακός υπεύθυνος και αποφασίζουν αν θα κλείσει το τμήμα, ενώ μια σχολική μονάδα θα κλείσει σε περίπτωση συρροής κρουσμάτων, δηλαδή, όπως είπε ο καθηγητής, στην περίπτωση που βρεθούν 3 κρούσματα.

Ωστόσο, όπως τόνισε, μια συρροή κρουσμάτων σε ένα τμήμα θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

Αρχικά θα εμφανιστούν ύποπτα κρούσματα, θα εμφανίσουν συμπτώματα, τόνισε και πρόσθεσε πως σε αυτήν την περίπτωση το κρούσμα θα απομονώνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο σχολείο και θα το παραλαμβάνουν οι γονείς. Αν παρατηρηθούν τα συμπτώματα του παιδιού στο σπίτι οι γονείς θα πρέπει να το κρατούν εκεί και να ενημερώνουν την αρμόδια υπηρεσία και το σχολείο.

Τέλος, είπε πως ασυμπτωματικά είναι τα παιδιά μέχρι και το Γυμνάσιο, κυρίως όμως τα μικρότερα, ενώ στους εφήβους άνω των 12 η μεταδοτικότητα είναι παρόμοια με των ενηλίκων.