WSJ: Το δεύτερο lockdown του Ισραήλ «λειτουργεί» καλύτερα από το πρώτο

WSJ: Το δεύτερο lockdown του Ισραήλ «λειτουργεί» καλύτερα από το πρώτο

Καθώς οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη επιβάλλουν νέους περιορισμούς εν μέσω της δραματικής αύξησης κρουσμάτων Covid-19, το Ισραήλ αρχίζει σταδιακά να άρει το δεύτερο lockdown, το οποίο επέβαλε στα μέσα Σεπτεμβρίου.

«Στις αρχές Οκτωβρίου τα κρουσματα στο Ισραήλ έφταναν τα 9.000, την ώρα που την περασμένη Πέμπτη, ο αριθμός κυμάνθηκε κοντά στα 700», αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal.

«Το δεύτερο lockdown ήταν λιγότερο αυστηρό από το πρώτο. Αλλά τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά», δήλωσε στην εφημερίδα ο Έραν Ζιγκαλ, βιολόγος στο Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann. Αυτός και άλλοι επιδημιολόγοι λένε ότι ένας σημαντικός λόγος για την απότομη μείωση των νέων λοιμώξεων ήταν η χρήση της μάσκας.

Παράλληλα, οι Ισραηλινοί μπορούν να βγουν απο το σπίτι τους για άθληση ή άλλες δραστηριότητες ελεύθερα, ενώ την άνοιξη δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μέτρων.  

Την ίδια ώρα, το δεύτερο lockdown εκτυλίσσεται πολύ πιο αργά από το πρώτο, με την κυβέρνηση να έχει ορίσει τουλάχιστον έξι ξεχωριστά στάδια ανοίγματος, με βάση πάντα τα κρούσματα.

Ωστόσο, ο νέος γύρος περιορισμών έχει και σημαντικό οικονομικό κόστος, με την ανεργία να φτάνει το 14,6%, σύμφωνα με το Ισραηλινό Γραφείο Απασχόλησης.

Ο Καρνιτ Φλουγκ, πρώην κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας του Ισραήλ και αντιπρόεδρος του Ισραηλινού Ινστιτούτου Δημοκρατίας, μια δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας πριν από το δεύτερο lockdown, συμπεριλαμβανομένης πρόνοιας για τους ανέργους και αύξησης της κρατικής αποζημίωσης στις επιχειρήσεις.

«Η εντολή για την υποχρεωτική χρήση μάσκας και η υψηλή αποδοχή τους στην κοινότητα αποτελούν βασικό συστατικό της δραστικής μείωσης των κρουσμάτων», δήλωσε ο Ραν Μπαλιτσερ γιατρός που είναι πρόεδρος της ειδικής ομάδας που συμβουλεύει την κυβέρνηση για τον κορονοϊό.

Ένας δεύτερος λόγος ήταν ο κίνδυνος να επιβληθεί πρόστιμο στους παραβάτες, αναφέρει η Wall Street Journal.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown του Ισραήλ, μια μελέτη έδειξε ότι οτι σχεδόν το 80% του κοινού δήλωναν ότι φοβούνταν την επιβολή προστίμων. 

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκυ Ρόζενφελντ είπε ότι περίπου 10.000 πρόστιμα εκδίδονται εβδομαδιαίως από τον Σεπτέμβριο.

«Παρόλα αυτά το Ισραήλ δεν έχει τελειώσει με τον κορονοϊό», εκτιμά η WSJ. Η χώρα εξακολουθεί να κινδυνεύει από ένα άλλο κύμα λοιμώξεων, λένε εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας, καθώς ορισμένοι υπερ-Ορθόδοξοι Εβραίοι αγνοούν τους κανόνες και μια νέα αύξηση μολύνσεων έχει ξεκινήσει στην αραβική κοινότητα του Ισραήλ.

Προς το παρόν, οι Ισραηλινοί ελπίζουν ότι τα σχολεία και τα καταστήματα θα ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε τηλεοπτική ομιλία την Πέμπτη το βράδυ, κατέστησε σαφές ότι τέτοια βήματα θα εξαρτώνται από τη συμπεριφορά του κοινού.

AP Photo/Maya Alleruzzo