WSJ: Ο E. Μασκ δεν έχει συμμορφωθεί με τις οδηγίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

WSJ: Ο E. Μασκ δεν έχει συμμορφωθεί με τις οδηγίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αρχές ενημέρωσαν την Tesla Inc. το περασμένο έτος ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Έλον Μασκ παραβίασε δύο φορές με αναρτήσεις του στο Twitter την δικαστική διαταγή που απαιτεί οι αναρτήσεις του να εγκρίνονται πρώτα από τους δικηγόρους της εταιρείας, αναφέρει η Wall Street Journal επικαλούμενη σχετικά έγγραφα. 

Η Tesla και η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) κατέληξαν σε διακανονισμό το 2018 σε σχέση με την κατηγορία ότι ο Μασκ έχει διενεργήσει απάτη κάνοντας μια ανάρτηση για μια πιθανή εξαγορά της εταιρείας του.

Ο Μασκ πλήρωσε 20 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο του διακανονισμού - ενώ 20 εκατ. δολάρια πλήρωσε και η Tesla - και συμφώνησε οι δημόσιες δηλώσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ελέγχονται από τους δικηγόρους της εταιρείας.

Ωστόσο, σε ξεχωριστές επικοινωνίες της SEC με την Tesla το 2019 και το 2020, η Επιτροπή αναφέρει ότι οι αναρτήσεις του Μασκ για τον όγκο παραγωγής στις ηλιακές οροφές και την τιμή της μετοχής δεν υποβλήθηκαν στην απαιτούμενη προέγκριση από τους δικηγόρους της Tesla. 

Στις επιστολές της η SEC ενημερώνει την Tesla ότι η εταιρεία έχει αποτύχει «να επιβάλει αυτές τις διαδικασίες και ελέγχους παρά τις επανειλημμένες παραβιάσεις του Μασκ». Η Επιτροπή υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι η «Tesla έχει εγκαταλείψει τα καθήκοντα που απαιτεί η δικαστική διαταγή».

Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο του 2018, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε την παραίτηση του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία από τη θέση του προέδρου, εξαιτίας ενός tweet στο οποίο έλεγε ότι σκέφτεται να βγάλει την εταιρεία από το Χρηματιστήριο με τον Μασκ να δηλώνει ότι  «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν σέβομαι την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Δεν την σέβομαι καθόλου».