7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

WSJ: Ιρανικά πολεμικά παρενόχλησαν αμερικανικά πλοία στον Περσικό Κόλπο

WSJ: Ιρανικά πολεμικά παρενόχλησαν αμερικανικά πλοία στον Περσικό Κόλπο
Shutterstock

Αμερικανικά πλοία παρενοχλήθηκαν, στις αρχές Απριλίου, από σκάφη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στον Περσικό Κόλπο, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal που έγινε γνωστό χθες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα την WSJ που επικαλείται αξιωματούχους του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, στο περιστατικό το οποίο σημειώθηκε στις 2 Απριλίου, αλλά δεν είχε γνωστοποιηθεί μέχρι τώρα, τρία πολεμικά σκάφη και ένα πλοίο υποστήριξης που ονομάζεται Harth 55 «επιτέθηκαν σε δύο πλοία Ακτοφυλακής ενώ περιπολούσαν διεθνή ύδατα στο νότιο τμήμα του Περσικού Κόλπου».

Μάλιστα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, το πλοίο Wrangell έπρεπε να καταφύγει σε αμυντικούς ελιγμούς για να αποφύγει τη σύγκρουση.

Το περιστατικό αυτό έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για τις σχέσεις της Τεχεράνης με την Ουάσινγκτον η οποία έχει επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το ιρανικό καθεστώς για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν κλυδωνίστηκαν από νέες εντάσεις μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, πριν από τρία χρόνια, από το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA) του 2015, γεγονός που ώθησε την ιρανική πλευρά να ξαναρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της.