WSJ: Η Κίνα αρνήθηκε να δώσει πρωτόλεια στοιχεία στους αξιωματούχους του ΠΟΥ

WSJ: Η Κίνα αρνήθηκε να δώσει πρωτόλεια στοιχεία στους αξιωματούχους του ΠΟΥ

Η Κίνα αρνήθηκε να δώσει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ανεπεξέργαστα δεδομένα σχετικά με τα πρώτα της κρούσματα του COVID-19, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal.

Η εφημερίδα επικαλούμενη τους ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρει ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν ανεπεξέργαστα, εξατομικευμένα στοιχεία θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να καθορίσουν πώς και πότε άρχισε να εξαπλώνεται ο κορονοϊός στην Κίνα. 

Εν τούτοις, οι κινέζοι αξιωματούχοι παρείχαν τις δικές τους εκτενείς περιλήψεις και ανάλυση των δεδομένων για τις περιπτώσεις που ζήτησαν τα μέλη της ομάδας του ΠΟΥ. 

Σύμφωνα με την WSJ, οι κινεζικές αρχές απέρριψαν τα αιτήματα για παροχή στοιχείων για 174 περιπτώσεις Covid-19 που είχαν εντοπιστεί στην αρχική φάση της επιδημίας στην κινεζική πόλη Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019.

"Μας έδειξαν μερικά δείγματα, αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με το να κάνουμε όλα αυτά, κάτι που αποτελεί τυπική επιδημιολογική έρευνα", δήλωσε ο Ντομινίκ Ντουάιερ, Αυστραλός μικροβιολόγος στην ομάδα του ΠΟΥ. 

Περίπου 90 ασθενείς είχαν συμπτώματα τύπου Covid-19 στην κεντρική Κίνα τους δύο μήνες πριν από την αναγνώριση της επιδημίας στην Ουχάν σύμφωνα με τους ερευνητές του ΠΟΥ τους οποίους επικαλείται η Wall Street Journal.

Σημειώνεται ότι ο ΠΟΥ δεν έχει την εξουσία να υποχρεώσει τις κυβερνήσεις-μέλη να της παράσχουν δεδομένα.

AP Photo/Ng Han Guan