WhatsApp: Προχωρά στην ενημέρωση απορρήτου παρά τις αντιδράσεις

WhatsApp: Προχωρά στην ενημέρωση απορρήτου παρά τις αντιδράσεις

Η πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει κανονικά με την αμφιλεγόμενη ενημέρωση της πολιτικής απορρήτου της, ωστόσο θα επιτρέψει στους χρήστες να την διαβάσουν με τον δικό τους ρυθμό, ενώ θα εμφανίζει επίσης μία ενημέρωση που θα παρέχει πρόσθετες πληροφορίες.

Το αρχικό σχέδιο του WhatsApp απαιτούσε από τους χρήστες της εφαρμογής να συμφωνήσουν στη νέα πολιτική απορρήτου ως τις 8 Φεβρουαρίου καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγούσε στο κλείσιμο των λογαριασμών τους. Η ανακοίνωση αυτή έγινε σε συνδυασμό με την είδηση ότι το WhatsApp συνεργάστηκε με το Facebook σε νέες «ολοκληρωμένες λύσεις», χωρίς συγκεκριμένη αναφορά στο πως θα γινεται ο διαμοιρασμός των δεδομένων.

Η ανακοίνωση αυτή όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε μία παγκόσμια κατακραυγή με χιλιάδες χρήστες να εγκαταλείπουν την πλατφόρμα και να επιλέγουν ανταγωνιστικές εφαρμογές. H προτροπή του ιδρυτή της Tesla, Έλον Μασκ προς τους χρήστες να στραφούν στο Signal, μια μικρότερη αλλά πιο ασφαλή εναλλακτική υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων, προκάλεσε μαζική έξοδο από την γνωστή πλατφόρμα η οποία σε λίγες ώρες έχασε εκατομμύρια χρήστες. 

Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν ειδικοί του χώρου το Whatsapp χειρίστηκε λάθος το ζήτημα επικοινωνιακά. Αυτό γιατί οι επερχόμενες αλλαγές δεν αφορούν τους απλούς χρήστες και τα groups, αλλά όσους έχουν αλληλεπιδράσεις με λογαριασμούς WhatsApp Business. «Η Facebook ουσιαστικά θα συλλέγει κάποια επιπλεόν δεδομένα που αφορούν καθαρά και μόνο αυτές τις αλληλεπιδράσεις με επιχειρήσεις και τις διαφημίσεις που προβάλλουν» σημειώνουν αναλυτές στο περιοδικό Verge οι οποίοι προσθέτουν «η κοινή χρήση των δεδομένων του δεν έχει αλλάξει πραγματικά, το επίπεδο ασφάλειάς του επίσης, ενώ εξακολουθεί να παραμένει η μεγαλύτερη διαθέσιμη κρυπτογραφημένη end-to-end πλατφόρμα».